Tradycyjne pierniczki choinkowe – przepis

Twarde pierniczki na choinkę to połowa sukcesu. Oprócz tego wypieki powinny być bardzo cienkie i bez żadnych odkształceń, słowem – idealne, tak by pięknie prezentowały się na gałązkach i zbytnio ich nie obciążały. Oto pierwszy przepis na ciasteczka, który musi się udać!

Składniki:

  • 1 szklanka sztucznego lub prawdziwego miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g margaryny
  • połowa opakowania przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:

Do rozgrzanego rondelka wlewamy miód, dodajemy cukier puder, margarynę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Całość musi przestygnąć (ale nie wkładajmy rondelka do lodówki!), a gdy tak się stanie, dodajemy sodę i mieszamy. Do garnka dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Możemy użyć miksera. Po tym etapie wkładamy ciasto do lodówki, owinięte w folię spożywczą. Najlepiej, aby przeleżało tak całą noc.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Rozwałkowujemy masę jak najcieniej i wycinamy dowolne wzory za pomocą foremek. Nie zapomnijmy zrobić dziurek za pomocą słomki! Ciasteczka rozkładamy na papierze i pieczemy 5-8 minut. Uwaga: pierniki na choinkę możemy upiec nawet dwa miesiące wcześniej i przechowywać je w pudełkach lub pojemnikach.

Wegańskie pierniczki na choinkę

Ta wersja jest równie łatwa jak ta tradycyjna. Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki oleju koksowego (w wersji płynnej)
  • 2 szklanki cukru
  • po jednej łyżeczce kardamonu, cynamonu, kakao, sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • pół szklanki wody

Przygotowanie:

Mieszamy olej i cukier, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i błyszczące. Chowamy je na 30 minut do lodówki, a następnie dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy. Pierniczki na choinkę powinny się piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak widać, ciasto na pierniczki choinkowe jest łatwe w przygotowaniu. Dzięki niemu z łatwością zrobimy mnóstwo ciasteczek. Pozostaje jeszcze pachnące pierniczki choinkowe udekorować. Oto kilka pomysłów!

Lukrowane pierniczki na choinkę

Twarde pierniki na choinkę już wystygły, więc rozłóżmy je na stole i na dobry początek przygotujmy lukier. Potrzebujemy jedno białko i jedną szklankę cukru pudru. Białko należy utrzeć z cukrem pudrem aż do uzyskania idealnej konsystencji, bez najmniejszej grudki. Lukier możemy uatrakcyjnić barwnikami spożywczymi. W wersji wegańskiej użyjmy czterech łyżek aquafaby, jednej łyżki soku z cytryny i ok. 250 g cukru pudru. Całość utrzyjmy, aż lukier stanie się błyszczący i gładki.

Z papieru do pieczenia wykonajmy rożek, który posłuży do dekorowania ciasteczek. Najpierw ozdóbmy brzegi pierniczków, a później wymyślajmy dowolne wzorki. Warto mieć pod ręką różne kolory lukrów. Niektóre pierniczki na choinkę pomalujmy w całości.

..  Dekorowanie pierników lukrem – 15 pomysłów na wzory >>>

Pierniczki, choinka i najpiękniejsze zdobienia

Lukier królewski możemy potraktować jako klej. Przygotujmy wiórki kokosowe, koraliki cukiernicze (z łatwością dostaniemy je w wielu supermarketach), mak, płatki migdałowe – co tylko przyjdzie nam do głowy! Polukrowane pierniczki posypujemy ozdobami. Jeżeli lubimy to, co naturalne, sięgnijmy też po ziarna słonecznika czy jagody goji. Zróbmy przegląd spiżarni i przekonajmy się, jak wiele materiałów mamy w domu!

Pierniczki na choinkę – nie do jedzenia, lecz do ozdoby

Pierniczki choinkowe są naprawdę bardzo trwałe i mogą służyć przez wiele lat – wystarczy dobrze je zabezpieczyć. Po roku oczywiście nie będą jadalne, dlatego możemy używać do dekoracji takich materiałów, które nie służą do jedzenia: farb akrylowych lub farb w sprayu. Pierniczki możemy pomalować na złoto albo użyć brokatu w sprayu – będą się cudownie mienić. Sypki brokat z łatwością przykleimy do lukru, a efekt będzie oszałamiający. Do pierniczków można również przyczepić kawałki materiałów, guziki lub świąteczne ozdóbki, które dostaniemy na przykład w sklepach papierniczych i pasmanteriach.

..  Domek z piernika – jak go ozdobić? >>>

Jak zaprezentować pierniczki choinkowe?

Otóż… wcale nie musimy wieszać ich na choince. Pierniczki przewiązane kawałkami urokliwych wstążek możemy wyłożyć na ozdobne półmiski – będą urokliwą dekoracją stołu. W sklepach bez trudu zakupimy duże ozdobne słoje, przeznaczone właśnie do przechowywania ciasteczek. Słój wypełniony pierniczkami postawmy w kuchni, na parapecie lub kominku. Pierniczki na choinkę będą również świetną dekoracją girlandy, wieńca na drzwi wejściowe lub stroika na Boże Narodzenie.