Ładne dekoracja stołu na wiosenne i wielkanocne przyjęcia ZDJĘCIA

Zbliża się wiosna, szukamy więc pomysłów na nowe dodatki dekoracyjne do wnętrz. Wiosna to także Wielkanoc, czyli dekoracja stołu. I ta uroczysta, świąteczna i ta mniej zobowiązująca, ale umilająca świąteczne spotkania z przyjaciółmi i znajomymi. Czy panuje moda na jeden kolor lub styl dodatków dekoracyjnych w aranżacji stołu?

Elegancka dekoracja stołu na wiosnę
Dekoracja stołu podczas niezobowiązującego spotkania
Dekoracjua stołu w modn6ym kolorze Quartz rose
Stylowe detale dekoracji wiosennego stołu
Kolorowa dekoracja stołu na wiosnę

Dodatki dekoracyjne pomogą nam udekorować stół adekwatnie do sytuacji. Czasem bowiem sytuacja wymaga uroczystej oprawy – tak jak podczas śniadania wielkanocnego, czasem wystarczy po prostu ładna zastawa, całkiem zwyczajna ale przełamana drewnianymi lub błyszczącymi dodatkami. Jedno jest pewne. Każda wiosenna dekoracja stołu stanie się wyjątkowa dzięki świeżym kwiatom w wazonie. Warto o tym pamiętać, bo kwiaty nie są dużym wydatkiem, zawsze mogą być inne, a po przyjęciu zostają z nami przynajmniej jeszcze przez tydzień.

Dodatki dekoracyjne, które uczynią nasz stół uroczystym

Śniadanie wielkanocne pod względem uroczystego charakteru stoi na równi z Wigilią. Wyjmujemy wtedy najlepszą zastawę, serwetki – koniecznie lniane, nie papierowe, półmiski, kieliszki i świeczniki. Dodatki dekoracyjne możemy zmieniać w zależności od pory roku i okazji.

Czytaj też: dekoracja stołu w kolorach pastelowych

Możemy także mieszać nowoczesne dodatki dekoracyjne kupione w sieciówkach z pamiątkami rodowymi, dlaczego nie? Stare srebrne sztućce będą znakomicie wyglądały w towarzystwie postarzanych wysokich świeczników. W eleganckiej dekoracji stołu nie może także zabraknąć obrusa lub eleganckiego bieżnika.

Dodatki dekoracyjne: stół ładny, ale nie przesadnie udekorowanym

Świąteczne spotkania z przyjaciółmi mają zazwyczaj dużo mniej oficjalny charakter, najważniejszy jest czas spędzony w miłym gronie. Przygotowujemy wtedy pyszne, ale nieskomplikowane potrawy, czasem gotujemy wspólnie. Ustawiamy na stole ulubiona zastawę, często nawet nie rozkładamy obrusa. Wystarczy ładny drewniany blat stołu lub bieżnik.

Czytaj też: trendy 2016 złoto i marmur

Obok talerzy układamy serwetki, sztućce – może tak modne złote, w stylu skandynawskim? Na środku ustawiamy kilka świeczników – nie wszystkie musza być takie same i koniecznie świeże kwiaty. Dla wielbicieli stylu eko jest teraz sporo propozycji zastawy stołowej z elementami drewnianymi. Niektóre potrawy możemy też serwować na ładnych deskach do krojenia, wykonanych z drewna egzotycznego, czasem połączonych z marmurem.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Materiały prasowe Zara Home

POLECANE ARTYKUŁY