Jak prawidłowo nakrywać do stołu: układamy zastawę na stół wielkanocny

Jak prawidłowo nakrywać do stołu, by goście czuli się u nas wyjątkowo? Świąteczne śniadanie i obiad wielkanocny w rodzinnym gronie to nie lada wyzwanie dla gospodyni. Jak uniknąć gaf i krępujących sytuacji przy stole i móc w pełni cieszyć się spotkaniem z bliskimi?

Jak prawidłowo nakrywać do stołu WIELKANOC
Jak prawidłowo nakrywać do stołu WIELKANOC
Jak prawidłowo nakrywać do stołu WIELKANOC
Jak prawidłowo nakrywać do stołu WIELKANOC
Jak prawidłowo nakrywać do stołu WIELKANOC

Co roku obiecujesz sobie, że następne święta będą już naprawdę idealnie, a mimo to co roku zadręczasz siebie szczegółowymi pytaniami? Czy podano wystarczającą ilość sztućców? Czy kieliszki do wody nie są za małe? Jakie widelce podać do ryby, a jakie do ciasta? Warto przygotować się wcześniej na te wszystkie pytania, a do świątecznego obiadu przystąpić perfekcyjnie przygotowanym i pewnym sukcesu wydarzenia!

Jak prawidłowo nakrywać do stołu: „próba generalna”

Gdy układanie sztućców spędza nam sen z powiek, warto na spokojnie przetestować swoje umiejętności na tydzień przed planowaną uroczystością. Wyjdą wówczas wszystkie ewentualne braki w naszej zastawie, komplecie sztućców, półmisków i waz. Czy na pewno mamy estetyczną chochlę do podania zupy? Czy drewniana podstawka pod gorące naczynie z pieczenią jest aby na pewno świąteczna? Dzięki naszej „próbie generalnej” unikniemy stresu w święta, dając sobie czas na uzupełnienie tych lub innych „kwiatków”.

Jak prawidłowo nakrywać do stołu: zadbaj o wygodę i przestrzeń

Nasz gość czuć się będzie komfortowo, gdy będzie miał na to miejsce. Warto zapewnić odpowiednią przestrzeń wokół każdego nakrycia, aby każdy mógł swobodnie sięgać po potrawy i mieć miejsce, by bez zbędnej ekwilibrystyki podać je osobie w najbliższym sąsiedztwie. Pamiętajmy o tym szczególnie starając się wygospodarować miejsce dla wszystkich członków naszej rodziny przy jednym stole.

Jak prawidłowo nakrywać do stołu: układ sztućców idealny

Jak ułożyć prawidłowo sztućce, aby spełniały wszelkie standardy? Układanie sztućców zaczynamy zawsze od wewnątrz na zewnątrz. Po ustawieniu talerza podstawowego (na którym ustawiać będziemy talerze do kolejnych dań) po jego lewej stronie układamy kolejno: widelec do dania głównego, widelec do ryb, mniejszy widelec do zakąsek, a w niewielkim oddaleniu talerzyk do pieczywa z niewielkim nożem do masła. Po prawej stronie talerza głównego układamy zaś: nóż do dania głównego, nóż do ryb (krótszy, z lekkim wcięciem), łyżkę do zupy i nóż do zakąsek (mniejszy). w przestrzeni bezpośrednio nad talerzem głównym układamy widelczyk do ciasta (zębami zwrócony w prawo), a nad nim małą łyżeczkę (zwróconą w lewo).

Jak prawidłowo nakrywać do stołu: kieliszki do wina i wody

Gdzie „według sztuki” wygospodarować miejsce przy nakryciu na kieliszki do wina i wody? Według obowiązujących zasad to miejsce przypada powyżej wysokości sztućców po prawej stronie nakrycia, czyli noży i łyżki. Bezpośrednio nad nożem do dania głównego umieszczamy kieliszek do wody (największy), następnie na wysokości łyżki kieliszek do wina białego (mniejszy od kieliszka do wina czerwonego) i na końcu, na wysokości noża do zakąsek - kieliszek do wina czerwonego (większa wersja kieliszka do wina białego).

Jak prawidłowo nakrywać do stołu: wazy, misy i serwisy

Mając już opanowane nakrycia dla wszystkich gości, przechodzimy do naczyń, które skupiają największą uwagę wszystkich gości – naczyń do serwowania potraw i dań głównych. Przekąski i przystawki umieszczamy na płaskich, owalnych półmiskach, starając się rozmieścić je w dwóch, a nawet trzech miejscach stołu tak, aby każdy z gości miał niewielką odległość do potrawy. Podając pierwsze z głównych dań – zupę, pamiętajmy o umieszczenie wazy w centralnym punkcie stołu, najlepiej na specjalnej podstawie lub serwecie. Unikniemy dzięki temu zachlapania obrusu już przy pierwszym daniu i widoku nieestetycznego kleksa przez resztę obiadu. Diabeł tkwi w szczególe, dlatego zadbajmy również o estetyczną, pasującą do wazy łyżkę wazową, czyli chochlę. Podając gorące mięsa i ryby pamiętajmy również o żaroodpornej podstawie pod naczynie. Warto aby była równie estetyczna, więc może zamiast korkowej podkładki użyjmy nowej, drewnianej deski lub stalowej podkładki na nóżkach. Pamiętajmy, że do podawania potraw z dużych naczyń na indywidualne nakrycia, wymagają dedykowanych sztućców, tzw. sztućców środka stołu. Osobnymi sztućcami podajemy drób (widełkowym widelcem o dwóch zębach i nożem z długim ostrzem), pieczeń (dwuzębnym widelcem i dużą łyżką do polewania sosem) i ryby (szerokim, wielozębnym widelcem i równie szerokim nożem – pełniącym również funkcję łopatki). Do półmisków z wędlinami dodajemy zawsze dwuzębne widelczyki (w zależności od półmiska i wielkości przystawek – większe lub mniejsze). Sałatki podajemy zestawem większej łyżki i widelca. Pieczywo podajemy estetycznymi czszypczykami, zaś torty i ciasta z kremem kroimy na porcje i podajemy zestawem złożonym z trójkątnej łopatki i szerokiego noża. Tak przygotowani śmiało i bez stresu możemy podejmować gości przy świątecznym stole!

Różowa aranżacja stołu
camera

Kolorowe aranżacje stołu: pomysłowe dodatki

Autor: Dekoria

LISTA ZAKUPÓW

Ocena: 0
Tekst: Agnieszka Zawadzka Zdjęcia: agencjafree/living4media, Mariusz Bykowski, Sylwester Rejmer, Krzysztof Zasuwik, Norbert Banaszyk, GREEN CANOE STUDIO, Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY