4 grudnia. Kto i co, czyli planujemy i uzgadniamy z gośćmi potrawy na Wigilię i święta.

Potrawy świąteczne, zwłaszcza na Wigilię są pracochłonne. Przy stole spotyka się często kilkanaście osób. Zgodnie z tradycją, podczas Wigilii, na stole powinno się pojawić 12 potraw. Dlatego dobrym zwyczajem jest przynoszenie przez gości niektórych potraw. Przygotowaliśmy podpowiedź kiedy i jak zaplanować oraz podzielić się przygotowaniem potraw świątecznych.

Świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie
Świąteczny pasztet tradycyjny
Świąteczna kutia bezglutenowa
Barszcz czerwony na Wigilię

Przygotowanie 12 potraw na Wigilię dla kilkunastu osób jest dla osoby organizującej święta Bożego Narodzenia dużym wyzwaniem. Dlatego warto pielęgnować dobry zwyczaj wigilijny polegający na tym, że każdy coś przynosi. Rozłóżmy siły równomiernie, ponieważ po Wigilii czekają nas jeszcze dwa dni świąt. Zaplanujmy więc na początku grudnia co przygotowujemy. Czy przygotowujemy tylko potrawy tradycyjne czy coś nowego? Może mamy w rodzinie obcokrajowców, którzy chcą się z nami podzielić swoimi specjałami, lub my chcemy im sprawić przyjemność przygotowując ich narodową świąteczną potrawę? Część potraw świątecznych na szczęście ma formę i konsystencję odporną na przewożenie dlatego śmiało możemy się podzielić z gośćmi  przygotowaniami. Możemy także umówić się tak, że część osób przygotowuje potrawy na Wigilię, część świąteczne i się nimi wymieniamy.

Boże Narodzenie: które potrawy można przygotować wcześniej?    

Część potraw, które przygotowujemy na Wigilię i Boże Narodzenie można przygotować znacznie wcześniej, część jednak dosłownie w ostatniej chwili w Wigilię. Do potraw, które śmiało można przygotować wcześniej należą pierniczki, kruche ciasteczka, włoskie cantucci, trufle czekoladowe.

Czytaj też: przepis na świąteczne pierniczki i lukier >>>

Wcześniej może także przygotować dodatki: ćwikłę, sos tatarski. Część potraw można mrozić dlatego też możemy wcześniej przygotować uszka lub krokiety do barszczu, rybę po grecku i pasztety.

Boże Narodzenie: specjały świąteczne do przygotowania w domu w ostatniej chwili

Na pewno wygodniej jest przygotować w domu barszcz czerwony lub grzybowy oraz kompot z suszonych owoców. Podobnie sytuacja wygląda ze smażonym karpiem i rybą w galarecie. Wygodniej jest na miejscu karpia smażyć i od razu podawać. Półmiski z karpiem w galarecie także wymagają stałej, niskiej temperatury. Wyjmujemy go z lodówki dosłownie na chwilę przed podaniem. Podobnie tatar z łososia. Pasztet z łososia w cieście francuskim, keks i makowiec są delikatne, łatwo się kruszą dlatego bezpieczniej jest ich nie wozić (chyba, że w formie, w której się piekły). Lepiej też przygotować na miejscu świątecznego indyka, kaczkę lub szynkę – czyli to co podaje się bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Boże Narodzenie: potrawy, które mogą przynieść goście    

Na szczęście jest dużo przysmaków, które mogą przywieźć ze sobą goście. Należą do nich sałatka jarzynowa, makowiec, sernik, różne rodzaje śledzia, ryba po grecku, pieczone mięsa do podania na zimno, kapustę postną lub bigos, pierniczki, kruche ciasteczka, uszka lub paszteciki, chleb domowy, makiełki, kluski z makiem lub kutię.

Zobacz też: przygotowania do świąt

1 grudnia - robimy porządki w szafkach kuchennych

2 grudnia - przeglądamy ozdoby choinkowe i lampki

3 grudnia - planujemy i rozdzielamy obowiązki domowe przed świętami

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com, Marcin Czechowicz, Photos.com

POLECANE ARTYKUŁY