27. grudnia. Święta, święta i po świętach! I co tu teraz zrobić z pysznym jedzeniem, które zostało?

 Sałata z pieczoną kaczką

Pomysł na danie na "po świętach". Idealna sałata , do której można wykorzystać delikatne mięso z pieczonej kaczki. Warzywa i dressing wybieramy według indywidualnych upodobań.

 

Fot. Thinkstockphotos.com

Przepisy kulinarne na „po świętach” są tak samo ważne jak te na przepisy na święta. Nigdy nie udaje się idealnie przewidzieć ile powinniśmy przygotować. Żadna gospodyni nie zaryzykuje tego, ze dla kogoś zabraknie. Dlatego zebraliśmy kilka pomysłów, do zainspirowania, jak można wykorzystać przysmaki, które zostały w domu po świętach!

No właśnie święta, święta i po świętach. Najpierw mówiliśmy: nie jedz tego, to na święta, teraz natomiast: jedz bo się zmarnuje! I jak tu dogodzić? Na pewno w większości domów zostało trochę pysznego jedzenia. I co tu teraz zrobić? Wyrzucać nie wolno! Trzeci dzień jeść to samo? Też nie bardzo nam się uśmiecha. Jak w takim razie w innej formie zjeść te pyszności? Z pieczonym mięsem właściwie sprawa jest prosta. Zazwyczaj wrzucamy je do bigosu i sprawa załatwiona. Ale jeśli nie robimy bigosu albo szkoda delikatnego mięso z indyka lub z kaczki? Mamy kilka prostych pomysłów jak dać drugą szansę przysmakom ze świąt!

Przepisy na „po świętach”: CLUB SANDWICH, czyli pyszna kanapka klubowa z indykiem

Pieczonego indyka raczej szkoda dodawać do bigosu. To takie delikatne, chude i zdrowe mięso. Może zrobić pyszną, w stylu amerykańskim, Club Sandwich? Wystarczy kilka kromek chleba tostowego, awokado, pomidor, majonez, sałata i świeży ogórek. W wersji fit, możemy zrezygnować z majonezu – zastąpić go rozgniecionym jak w guacamole awokado i zamiast chleba tostowego przygotować kanapkę na zdrowym pieczywie upieczonym w domu – doskonale smakuje tostowane. Kanapka Club Sandwich sprawdzi się jako lunch w domu, możemy ją także wziąć do pracy.

Przepisy na „po świętach”: sałata z pieczoną kaczką

Mięso z pieczonej kaczki można wykorzystać do różnych sałat. Wystarczy dodać trochę słodko – kwaśnej żurawiny, sera pleśniowego, grzanki i dobry dressing. Mięso można porwać na kawałki i podać na drewnianej desce – sałata będzie w stylu rustykalnym lub elegancko pokroić na plastry. Sałatę z kaczką na ciepło można podać jako osobne, samodzielne danie lub w wersji na zimno jako przystawkę.

Zobacz też: wypróbowany przepis na bigos

 Pyszna sałata z pieczoną kaczką

Pyszna sałata z pieczoną kaczką jako danie idealne na "po świętach".

Fot. Thinkstockphotos.com

Przepisy na „po świętach”: mięsne nadzienie do krokietów lub naleśników

Pieczone mięso również doskonale nadaje się jako farsz do krokietów i naleśników. Pokrojone na mniejsze kawałki , ze świeżymi kiełkami lub świeżym pesto sprawdzi się zapieczone w cieście francuskim lub w wytrawnych naleśnikach. Dodatki zależą tylko od nas – od tego z czym lubimy łączyć dany gatunek mięsa. Pesto sprawdzi się jako spoiwo w farszu z indykiem lub kurczakiem– zawiera w sobie ser. Do kaczki można dołożyć rukolę i ser pleśniowy, który roztapiając się pod wpływem ciepła połączy farsz w całość.  Pamiętajmy o czerstwym pieczywie, z którego możemy przygotować  smakowite i chrupiące grzanki.

Przepisy na „po świętach”: buraki z zakwasu na barszcz

Jeśli zostały buraki z zakwasu na czerwony barszcz, będą znakomite w sałatce ze słoną fetą lub kozim serem. Wystarczy dodać delikatny dressing, trochę kiełków lub młodych listków sałaty i pyszna, zdrowa, a co najważniejsze lekka sałata na „po świętach” gotowa.

 Sałata z burakami i serem feta

Sałata na "poświętach" z buraków i fety. Naprawde zaskakująco smaczne połączenie smaków słodkich buraków i słonego sera feta. Nie zapomnimy o dressingu na bazie balsamico. Poza tym po świętach przyda się coś lekkiego. W  końcu nadchodzi sylwester!

Fot. Thinkstockphotos.com

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY