Wiosna to doskonały czas, aby w domu pojawiły się świeże zioła. W okresie świąt wielkanocnych ogromną popularnością cieszy się rzeżucha. Nie tylko pełni rolę dekoracyjną, ale warto docenić przede wszystkim jej walory smakowe.  Dlaczego warto samemu uprawiać rzeżuchę w domu? Jak to zrobić i co dzięki temu zyskamy? Agnieszka Kręglicka, restauratorka, udziela przydatnych rad w kwestii zielonego hobby.

Jak wysiać rzeżuchę?

Do wysiewu rzeżuchy potrzebne nam będą dwa naczynia: jedno płaskie i drugie wypukłe np. miska czy mały talerz. Na płaskim naczyniu stawiamy drugie odwrócone dnem do góry. Układamy na nim watę, którą następnie polewamy wodą tak, aby w całości była mokra. Watę gęsto obsypujemy nasionami rzeżuchy. Jest to szczególnie ważne jeśli zioła mają pełnić rolę również dekoracyjną. Gęsto posiane nasiona gwarantują nam, że większa ilość nasion wzejdzie. Rzeżuchę regularnie podlewamy, starając się nie dopuścić do jej przesuszenia. Najlepiej postawić ją w nasłonecznionym miejscu.