W samym centrum Sopotu, w sąsiedztwie morza, blisko gwarnego Gdańska i lekko uśpionej Gdyni powstał projekt wnętrza dla małżeństwa z dwójką dorastających dzieci. Projekt wykonała pracownia projektowa JT Grupa, której głównym założeniem było, aby całość została zachowana w spokojnych, kojących barwach: szarości, bieli oraz naturalnym drewnie. Koncepcja idealnie współgra z otoczeniem - sopockim molem i kolorem morza.

Wnętrze z widokiem: serce mieszkania

Strefę dzienną w domu dzieli ścianka, która jednocześnie pełni funkcję szafy – od strony kuchni ze sprzętami, od salonu zaś z przywołującym morskie skojarzenia obrazem. Kuchnia jest prosto urządzona, z wybijającym się na pierwszy rzut oka kontrastem bieli oraz ciemnego drewna. W salonie w roli głównej występuje czarny stół marki Gubi, który wraz z krzesłami Pedrali Laja 880 tworzy oryginalną dekorację. Całość zdobią efektowne lampy Normann Copenhagen zawieszone nad stołem oraz umieszczona w sąsiedztwie konsola. Po przeciwnej stronie stanęła sofa BoConcept Carlton w szarym kolorze, do której dobrano szary fotel oraz stoliki kawowe marki Muuto. Salon zachowany jest w stonowanych kolorach szarości, które w niektórych miejscach przełamane zostały czernią oraz ciemnym drewnem.

Zobacz też: Inne projekty pracowni JT Grupa >>>

Wnętrze z widokiem: miejsce wytchnienia

Z salonu prowadzi przejście do pierwszej sypialni – niedużej, ale urządzonej w hotelowym stylu. Aby wnętrze nie sprawiało wrażenia zimnego czy surowego, architekci umieścili w rogu pokoju drewniany kącik z blatem, który może służyć za biurko lub toaletkę, powiesili zasłony z kwiatowym motywem. Po obu stronach łóżka ustawiono stoliki nocne marki Poliform Onda. Ich blaty wykonane są z marmuru, który wykorzystany został także w salonie (konsola) oraz łazience (ściany).

Wnętrze z widokiem: gościnny zakątek

W sopockim mieszkaniu znajdziemy jeszcze jedno pomieszczenie, z najsilniejszym nawiązaniem do tej wyjątkowej lokalizacji, czyli sypialnię gościnną, urządzoną bardzo przytulnie, choć z wyczuciem. Szary połączony z niebieskim, zielonym oraz bielą, klimatyczny obraz z widokiem na morze oraz oryginalna ozdoba w postaci tapety w kratę umieszczonej jedynie na górnej partii ścian tworzą niezwykłą atmosferę tego wnętrza.

Autor projektu: www.jtgrupa.pl