Głównymi wyznacznikami przy projektowaniu wnętrz mieszkania była wygoda i funkcjonalność. Dlatego też bardzo duży nacisk został położony na zmianę układu funkcjonalnego całego mieszkania. Punktem wyjścia było rozświetlenie małych, ciemnych pomieszczeń, a remont rozpoczęto od zburzenia ściany dzielącej kuchnię od jadalni. Poza opracowaniem układu funkcjonalnego wnętrz, projekt aranżacji to skrupulatnie przemyślane założenia wizualne. Całość tworzy określoną, spójną stylistycznie przestrzeń, a powtarzające się w poszczególnych pomieszczeniach materiały wykończeniowe, tworzą ramę dla wnętrzarskich dodatków, dobranych do indywidualnych potrzeb inwestorów.

Zobacz też: Jak zaprojektować mieszkanie dla pary >>>

Wnętrze dla pary: szach-mat

Marzeniem właścicielki było wprowadzenie do mieszkania motywu czarno-białej szachownicy, która stała się elementem łączącym poszczególne wnętrza. Styl życia właścicieli kochających życie towarzyskie, ale i ceniących domowe zacisze, narzucił pomysł by mieszkanie zostało optycznie podzielone na dwie strefy: dzienną - reprezentacyjną oraz prywatną - sypialnianą. Mocnym elementem łączącym optycznie zarówno te dwie strefy, jak i poszczególne pomieszczenia są płytki ułożone na podłodze w układzie czarno-białej szachownicy. Zastosowane w strefie komunikacji, łazience, kuchni oraz w prywatnym pokoju inwestora wypełniają taką powierzchnię inwestycji, która tworzy centralnie zorganizowany, nazwany roboczo przez pracownię COCO kwadrat komunikacji. Zastosowanie szachownicy na tak niewielkiej powierzchni nie tylko wyznacza centralną strefę komunikacji, ale przede wszystkim powiększa optycznie mieszkanie, łącząc wszystkie pomieszczenia. Efekt ten pogłębił zabieg przeniesienia czarno-białych płytek z podłogi na ściany, co dodatkowo optycznie powiększyło przestrzeń mieszkania.

Wnętrze dla pary: wygoda przede wszystkim

W mieszkaniu zastosowano rozwiązania wpływające na wygodę codziennego funkcjonowania. Wyburzono ścianę działową między pokojem a kuchnią, która została oddzielona od strefy dziennej funkcjonalnym, pełnym szuflad roboczym półwyspem. W jego pobliżu wykreowała się przestrzeń do spożywania posiłków – to strefa, która z jednej strony jest miejscem centralnym domu, z drugiej stanowi łącznik wizualny dla całej strefy reprezentacyjnej mieszkania, w której inwestorzy przyjmują gości. Usytuowana jest ona bowiem między kuchnią a strefą wypoczynku, w której znajduje się wygodna kanapa, stoliki kawowe i przestrzeń audio. Sprytne rozwiązania znacznie powiększają otwarte pomieszczenie. Wielkie lustro znajdujące się na froncie szafy w strefie komunikacji, wizualnie powiększa kuchnię, a lustro postawione na podłodze i oparte o ścianę tuż za stołem, odbija przestrzeń wypoczynkową wraz ze ścianą audio.

Wnętrze dla pary: akcent błękitu

Wystrój wnętrza utrzymany jest w bielach, skontrastowanych z matową czernią, barwą która pokrywa ścianę łączącą strefę komunikacji przedpokoju i strefę wypoczynku i co najważniejsze sprytnie „chowa” ustawioną na jej tle czarną lodówkę. Podobną funkcję pełnią wprowadzone do mieszkania plamy błękitnego koloru, jedynej żywej barwy, która urozmaica monochromatyczny wystrój. Pojedyncze niebieskie detale rozłożone w kluczowych punktach percepcyjnych mieszkania, pełnią funkcję nie tylko urozmaicającej dekoracji, ale i wizualnie wyznaczają poszczególne strefy zadań codziennego, domowego życia. Biel skontrastowana z czernią, drewniane wykończenia, powtarzające się plamy błękitu, przykuwające uwagę punkty oświetlenia (jak np. lampa zawieszona nad skrajem drewnianego blatu kuchennego półwyspu i pełniąca funkcję nie tylko dekoracji, ale i architektonicznego optycznego oddzielenia kuchni od jadalni) wpływają na klimat niewielkiego, warszawskiego mieszkania. Wszystkie materiały zarówno płytki, jak i fronty szafek mają matowe wykończenie, a to dodatkowo nadaje wnętrzom ciepłej i spokojnej atmosfery.

Autor projektu: www.pracowniacoco.pl