Niegdyś w kuchni królował kredens i stół na środku, potem ideałem stały się szeregi identycznych, wiszących i stojących szafek oraz ministolik. Dzisiejszy sposób urządzania kuchni łączy najlepsze zalety obu tych rozwiązań. Swobodnie wybieramy to, co nam się podoba i pasuje do naszego stylu życia.

Kącik jadalniany w kuchni: przepis

- Miejsce do jedzenia usytuuj tak, aby domownicy, wstając od stołu, mogli swobodnie odsunąć krzesła. Ważne, by poruszając się w kąciku jadalnianym, nie obijali się o sąsiadujące z nim szafki i urządzenia kuchenne. Z tego powodu pozostaw minimum 60-70 cm wolnej przestrzeni dookoła stołu.

- W małym pomieszczeniu najlepiej sprawdzi się stół okrągły lub owalny. Dobrym rozwiązaniem jest też składany albo rozsuwany. Na co dzień wystarczy niewielki. Gdy przyjmujesz gości, z łatwością go powiększysz.

- Jeśli płytę do gotowania masz na wyspie, a stół planujesz w pobliżu, osłoń płytę tak, żeby podczas gotowania nie narażać stołowników na kontakt z parą i tłuszczem.

- By w kuchni można było jeść z przyjemnością, niezbędne są dobra wentylacja i wyciąg. Szczególnie gdy postawiłaś tu wyściełane meble, a okna udekorowałaś tkaniną. Bez idealnej wentylacji będą one chłonęły zapachy, wilgoć i tłuszcz.

- Właściwe oświetlenie buduje dobry klimat. Nad blatem – gdzie gotujesz i przygotowujesz posiłki – zainstaluj jasne światło. Nad stołem powieś lampę z abażurem, która da miękkie światło o ciepłym zabarwieniu.