Prezentowany salon z kuchnią to wnętrze w stylu eklektycznym, w którym każdy poszczególny element aranżacji może pochwalić się bogatą historią. Historia ta jest dziełem właścicielki domu, która od lat z upodobaniem wypatrywała stare przedmioty na aukcjach i targach staroci. Pasja pani domu zaowocowała wnętrzem przepełnionym starymi meblami, którym ofiarowano drugie życie.

Projekt salonu w stylu eklektycznym: królestwo starych mebli

Aranżacja salonu z kuchnią zdumiewa bogactwem treści i formy. Stare meble w odnowionej wersji wiodą prym we wnętrzu. Wyposażenie salonu to meble eklektyczne z przełomu XIX i XX wieku. Wszystkie zostały samodzielnie odnowione przez panią domu. Mocne dębowe meble przetrzymały kilka europejskich wojen, by w końcu trafić do prezentowanego salonu. Bieliźniarka z pewnymi cechami secesji doskonale się zachowała. Zdobią ją oryginalne szybki. Komódka z szafek katalogowych, pochodzących ze starej biblioteki, po renowacji odzyskała mosiężne ramki, świadczące o dawnym przeznaczeniu. Regały oczyszczone z grubej warstwy lakieru, ozdobione nowymi nóżkami i gałkami, idealnie wpasowały się w stylistykę pokoju dziennego. Ponad stuletnia szafa będąca niezaprzeczalną ozdobą salonu to jedna z pierwszych zdobyczy właścicielki. Zrobiona jest z bejcowanej sosny, a w stawione w drzwi lustro i fakturowe szybki, nadają jej wyjątkowego charakteru. Mebel zachował nawet swoje mosiężne okucia. Bujany fotel wylicytowany na Allegro.pl stanowi atrakcję niezaprzeczalną atrakcję salonu. Ustawiony przy płonącym kominku działa jak środek usypiający. Wszystkie poduszki to własnoręczne dzieło pani domu. Jednym z nielicznych „świeżych" elementów aranżacji są szare kanapy marki IKEA.

Salon z kuchnią i jadalnią: metamorfoza mebli z historią

Projekt salonu uwzględniał wyodrębnienie niewielkiej strefy jadalnianej. Jej bohaterem jest drewniany stół z toczonymi nogami, który przeszedł ciekawą metamorfozę. Mebel pochodzący ze starego sklepu z odzieżą, został oczyszczony i pomalowany na biało. Zyskał blat w kolorze czereśni i został dodatkowo ozdobiony francuskimi napisami. Kuchnia, która widoczna jest z perspektywy salonu, z założenia miała być białym wnętrzem. Z założenia kuchnia miała być białym wnętrzem, które w niedługim czasie po urządzeniu domu, udało się całkowicie zrealizować. Widoczne na zdjęciach płytki zostały przemalowane na biało, dzięki czemu wnętrze zyskało lekkości. Okrągłe okno w projekcie kuchni, według pierwotnego planu domu, miało znajdować się w spiżarni. Gospodarze postanowili jednak z niej zrezygnować, dzięki czemu uzyskali większą przestrzeń kuchenną i oryginalną dekorację wnętrza.