Projekt wnętrz autorstwa pracowni Saje Architekci miał być stylistycznym nawiązaniem do morskiego krajobrazu. Ten, stał się idealną inspiracją dla ogólnego wyrazu wnętrza mieszkania i pozwolił na zaaranżowanie wyjątkowo spójnej przestrzeni. Architekci postawili na stonowaną kolorystykę, w której dominuje modna szarość i delikatny beż. Charakteru projektowi wnętrz dodano za pomocą turkusowych i czarnych dodatków, które nadają całości sznytu, a dodatkowo wyznaczają poszczególne strefy we wnętrzu mieszkania.

Projekt wnętrz: pokój dzienny z jadalnią i kuchnią

Część dzienna w projekcie mieszkania została pomyślana jako otwarta przestrzeń, która łączy w sobie pokój dzienny z przynależącą do niego częścią jadalną, a także otwartą kuchnią. Poszczególne strefy zostały pomysłowo zaakcentowane za pomocą kolorystycznych zestawień oraz oryginalnych detali aranżacji. Część wypoczynkowa w salonie została zaaranżowana na tle turkusowej ściany, która nie tylko przywodzi na myśl morską bryzę, ale dodatkowo staje się jednym z elementów wpływających na komfort wypoczynku. Strefa ta została wyznaczona za pomocą wygodnego narożnika. Pomiędzy częścią wypoczynkową a otwartą strefą kuchenną, zaplanowano niewielką część jadalnianą, którą wyznacza stół krzesłami. Detalem akcentującym tę strefę w projekcie wnętrz jest czarna lampa oświetlająca kącik jadalniany. Przestrzeń kuchenna została aranżacyjnie wyróżniona dzięki zastosowaniu zróżnicowanego materiału na podłodze. Z uwagi na otwarty charakter projektu wnętrz, projektanci zdecydowali się na stonowaną kolorystykę i proste formy. Dzięki temu projekt kuchni nie wysuwa się na prowadzenie i nie wpływa na reprezentatywność części dziennej. Celem nadania kuchni wyjątkowej elegancji, strefa robocza została sprytnie ukryta za niewielką ścianą, która od strony salonu pełni wyznacza strefę telewizyjną we wnętrzu.

Projekt wnętrz mieszkania według Saje Architekci

Dzięki zastosowaniu pomysłowych rozwiązań, projektantom udało się optycznie powiększyć mieszkanie oraz optymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń. Zdecydowano się na powiększenie powierzchni przedpokoju kosztem toalety, która zajmowała nadprogramowy metraż. Dzięki temu udało się wygospodarować dodatkowe miejsce na szafę na buty oraz siedzisko z wieszakiem, który jest autorskim pomysłem pracowni Saje Architekci. Przedpokój został utrzymany w jasnej kolorystyce z dominacją czystej bieli i jasnej szarości, dzięki czemu zyskuje on przestronności i wydaje się o wiele większy, niż jest w rzeczywistości. Na uwagę zasługuje także projekt łazienki, który urzeka nowoczesnością. W projekcie wnętrz pokoju kąpielowego nie brakuje oczywiście akcentów będących kontynuacją aranżacji części dziennej. Turkusowe dodatki, fototapeta z motywem morskim i ozdobny detal wyznaczający strefę kąpielową oraz część umywalkową - wszystko to składa się na spójny projekt wnętrz inspirowany morskim krajobrazem. W kwestii mebli łazienkowych zdecydowano się na proste formy w białym kolorze, które oddają pierwszeństwo dodatkom aranżacyjym, a same są dla nich jedynie tłem.

Kontakt z pracownią:

arch. Joanna Morkowska-Saj
tel. (58) 586 03 07
tel. +48 604 330 786
http://sajearchitekci.pl/