Agnieszka Lorenc ze studia ALL DESIGN podjęła się zaprojektowania mieszkania dla 5-osobowej rodziny, w którym czuć będzie ciepły i domowy klimat, ale całość będzie wyrażona w prostej i nowoczesnej formie. Projekt wnętrz został zdominowany przez kolor biały, który gdzieniegdzie przełamano delikatnym kremem, a całość dopełniono naturalnym fornirem. W efekcie powstało nowoczesne wnętrze mieszkania, niezwykle spójne i konsekwentne.

Projekt wnętrz mieszkania: otwarta strefa dzienna

Projekt wnętrz zakładał zaaranżowanie strefy dziennej jako wnętrza, które ma skupiać w sobie kilka ważnych funkcji. W jednym pomieszczeniu wyodrębniono efektowną część wypoczynkową, część jadalną, a także dodatkowe miejsce do eksponowania bibelotów. Uroku całości dodaje specjalnie zaprojektowana wnęka z półkami, które zostały efektownie podświetlone. Część wypoczynkowa została wyraźnie zaznaczona za pomocą wygodnego szarego narożnika, będącego niekwestionowanym bohaterem tej części pomieszczenia. W pokoju dziennym można doszukać się nawiązania do kolorystyki i stylistyki kuchni. Telewizor został zgrabnie „oprawiony" w drewniana ramę, będącą kolorystycznym odniesieniem do kuchennej zabudowy. Idealnym dopełnieniem projektu wnętrz mieszkania jest drewniana podłoga w kolorze bielonego dębu.

Wnętrze mieszkania: salon z kuchnią i jadalnią

Część dzienna mieszkania została pomyślana jako otwarta przestrzeń łącząca salon z kuchnią. Na granicy obu tych stref zaprojektowano niewielką wyspę kuchenną, której zadaniem jest częściowe przysłonięcie części roboczej. W ten sposób projektantka nadała kuchennemu wnętrzu więcej reprezentatywności, a otwarty charakter kuchni nie zaburza projektu wnętrza części salonowej. Kuchenna wyspa została pomyślana także jako niewielki bufet, który dopełniony nowoczesnymi krzesłami, zapewnia idealne miejsce do spożywania rodzinnych śniadań. Projekt wnętrz zakładał także wyraźnie wyznaczenie części jadalnej w salonie. Ta, została zaakcentowana poprzez zlokalizowanie we wnętrzu dużego stołu z krzesłami.

Projekt kuchni w bieli i fornirze

Z uwagi na połączenie salonu z kuchnią, projektantka zdecydowała się na nadanie kuchni nieco bardziej subtelnego charakteru tak, aby jej aranżacja nie wysuwała się na prowadzenia, a pozostawała jedynie dopełnieniem aranżacji przestrzeni salonowej. Efekt ten udało się uzyskać między innymi dzięki efektownej zabudowie kuchennej. Postawiono tutaj na lakierowane górne fronty w kolorze białym, które nadają wnętrzu mieszkania wyjątkowej lekkość. Całość ocieplono drewnem w kolorze orzecha amerykańskiego. Warto zauważyć, że także aranżacja łazienki nawiązuje stylistycznie do całości projektu wnętrz. Biel została tutaj przełamana elementami w kolorze orzecha amerykańskiego, dzięki czemu wnętrze kąpielowe prezentuje się niezwykle stylowo.