Projekt wnętrz: mieszkanie na staromiejskim poddaszu. Zdjęcia z mieszkania w Warszawie!

Mieszkanie na poddaszu to klimatyczny projekt wnętrz z kominkiem. Wnętrze mieszkania z wpływami stylu japońskiego nie jest przeładowane sprzętami i dekoracjami. Regule tej wymykają się jedynie książki zgromadzone w ponadprzeciętnej ilości.

Projekt wnętrz: jadalnia połączona z salonem
Projekt wnętrz: pokój dzienny pod skosami
Projekt wnętrz: kominek po skosami
Projekt wnętrz: dwupoziomowa biblioteka
Projekt wnętrz: kuchnia pod skosami

Projekt wnętrz mieszkania pod skosami warszawskiej starówki powstawał według pomysłu właścicieli, ale pod okiem  i kierunkiem znakomitego warszawskiego architekta Bartłomieja Włodarczyka z pracowni IQB. Wnętrze mieszkania mimo, że umiejscowione w sercu Starego Miasta jest niezwykle nowoczesne, ale dzięki dużej ilości drewna i kominkowi pozostało klimatyczne i przytulne. W pokoju dziennym  znajdziemy na przykład projektor i składany ekran (nieużywany za sprawą pilota chowa się pod podestem piętra nie zasłaniając oryginalnego obrazu strukturalnego na ścianie). Nowoczesny i jednocześnie przytulny jest też fragment ściany pokryty tynkiem strukturalnym przypominającym swoim rysunkiem ogród Zen, w ciepłym brązowym odcieniu.

Projekt wnętrz: pokój dzienny  z kuchnią i dębowy parkiet

Pokój dzienny rozmieszczony jest pod szerokimi skosami. Nisze okienne na szczęście są na tyle szerokie, że z powodzeniem mieszczą się pod nimi, rozłożyste meble wypoczynkowe: sofa z wygodnym stolikiem kawowym i  fotel z podnóżkiem. W sąsiedztwie nowoczesnej kuchni, połączonej z salonem znajduje się jadalnia z wygodnym stołem. Wyjątkowej przytulności wnętrzu mieszkania nadają deski dębowe pochodzące ze starego norweskiego młyna. Są one naprawdę stare, dlatego gdzieniegdzie zdarzają się ubytki uzupełniane dębowymi plombami. Dzięki tym zabiegom parkiet jest niepowtarzalny i zyskał wyjątkowy wygląd. Perełką stylistyczną  w projekcie wnętrz mieszkania jest oryginalny filmowy reflektor, który kiedyś „pracował” w studiu w Hollywood. Kuchnia jest całkowicie otwarta na pokój dzienny, w którym stoi duży i wygodny stół z krzesłami. Dlatego w kuchni można było pozwolić sobie na symboliczny stół – praktycznie jest to tylko przedłużenie parapetu okiennego, który idealnie sprawdza się jako miejsce do porannego śniadania albo kawy. Wartością dodaną tego mini stołu jest wyjątkowy widok z okna na sąsiednie kamienice Starego Miasta. Na dolnym poziomie, obok kuchni za przesuwnymi drzwiami w stylu japońskim znajduje się pokój córki właścicieli mieszkania. Pokój powstał dzięki zaadaptowaniu nieużytkowej powierzchni pod skosami.

Projekt wnętrz: dwupoziomowa biblioteka

Grzechem byłoby niewykorzystanie takiej wysokości wnętrza mieszkania. Biblioteka ciągnąca się przez dwie kondygnacje mieści ulubione książki właścicieli. Pozycje ulubione, aktualnie czytane czy te do których często się wraca są odsłonięte i znajdują się na dolnym poziomie. Inne, znalazły swoje miejsce wyżej i zostały zasłonięte przesuwanymi szklanymi taflami (znakomita ochrona książek przed kurzem nie zasłaniająca bogatego księgozbioru). Dodatkowo umieszczenie biblioteki przy schodach ułatwia wygodny dostęp do książek. Według wizji architekta schody miały być w całości wykonane ze stali. Właściciel jednak tak bardzo lubi drewno, że tylko konstrukcja schodów pozostała stalowa, a stopnie są drewniane.

Projekt wnętrz: nowoczesne łazienki i główna sypialnia inspirowana rozwiązaniami w stylu japońskim

Główna sypialnia znajduje się na drugim poziomie poddasza. Punktem centralnym sypialni, jak to zazwyczaj bywa, jest duże łóżko. Zostało ono sprytnie wkomponowane pod drewniane skosy. A że łóżko znajduje się bezpośrednio przy schodkach prowadzących na dół do garderoby, istnieje specjalna drewniana klapa zapobiegająca przypadkowemu spadnięciu ze schodów. Takie rozwiązania często są wykorzystywane w niewielkich mieszkaniach w stylu japońskim. Pomysł z umieszczeniem garderoby piętro niżej, ale w bezpośrednim sąsiedztwie sypialni okazał się pomysłem trafionym w dziesiątkę.  Tak samo trafionym pomysłem są ściany łazienki pokryte szklanymi taflami zamiast, tradycyjnych w takim pomieszczeniu, kafelków. Na szklanych ściankach można zostawiać wiadomości lub zapisywać myśli, które do rana na pewno by uciekły.

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Projekt wnętrz: : Bartłomiej Włodarczyk, pracownia IQB Stylizacja:: Aleksandra Buczkowska Tekst w "MjM": Magdalena Czerwińska - Strzelczyk Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY