Oto projekt wnętrz, którego założeniem było zaaranżowanie funkcjonalnej i nowoczesnej przestrzeni życiowej dla młodej pary. Warunek: cegła na ścianie, wygodna kanapa i stół, przy którym można spożyć rodzinny obiad. Projektantki z pracowni Maka Architekci stawiły czoła małym i wąskim pomieszczeniom, przemieniając je na w niezwykle jasną i komfortową przestrzeń. Projekt wnętrz obejmuje salon z otwartą kuchnią, dwa dodatkowe pokoje oraz funkcjonalną łazienkę. Dominującym kolorem aranżacji jest kolor biały ocieplony drewnem.

Białe wnętrze: cegła na ścianie

W białym wnętrzu zaprojektowanym przez pracownię Maka Architekci wita nas cegła na ścianie. To ona gra pierwsze skrzypce w aranżacji dużego korytarza, a dzięki postawieniu na kolor biały – idealnie wpisuje się w całość aranżacji. Najważniejszym punktem projektu wydaje się być długi i wąski salon, który został zaprojektowany jako pokój dzienny połączony z kuchnią. Dzięki otwarciu pomieszczenia na strefę kuchenną, całe wnętrze zyskuje na przestronności. Efekt wizualny potęguje wszechobecna biel, która wyznacza styl całej aranżacji. Projektantki zdecydowały się na przedłużenie jednej ze ścian, dzięki czemu możliwe było zaprojektowanie ergonomicznej kuchni.

Biały salon z kuchnią

W małej, białej kuchni otwartej na salon zaplanowano zarówno strefę przygotowywania posiłków, strefę gotowania, a także dodatkowe miejsce do przechowywania oraz stół z czterema krzesłami. Zdecydowano się na gładkie, białe fronty kuchennej zabudowy, które nie przytłaczają wnętrza i oddają pierwszeństwo aranżacji salonu. Rolę wyznacznika obu stref pełni półka o dynamicznych kształtach, która nadaje wnętrzu wyjątkowego charakteru. Na plan pierwszy aranżacji salonu z kuchnią wysuwa się duża jasna sofa z oparciem. Kolorystyczne przełamanie jasnego wnętrza stanowią długie zasłony z ciemnego materiału.

Projekt wnętrz: pomysłowe rozwiązania

Projekt wnętrz, które były dość nieustawne i małe, zakładał dobre wykorzystanie każdego skrawka przestrzeni. Przedłużenie ściany, przy której zaprojektowano funkcjonalną kuchnię, umożliwiło dodatkowe wygospodarowanie pomieszczenia gospodarczego, które idealnie wpisuje się w przestrzeń korytarza. Na uwagę w prezentowanym projekcie wnętrz zasługuje także aranżacja jasnej łazienki, gdzie charakterystycznym elementem jest wyrazisty gres. Takie rozwiązanie sprawia, że niezwykle delikatne i stonowane wnętrze nabiera oryginalnego charakteru. Celem nadaniu przestrzeni kąpielowej wyjątkowej przestronności, projektantki zdecydowały się na zabudowę niezbędnych sprzętów. W minimalistyczną przestrzeń pokoju kąpielowego idealnie wpisują się także proste formy sanitariatów, a wykorzystanie w niewielkim wnętrzu dużego lustra, optycznie powiększa przestrzeń.