Aranżacja wnętrza o powierzchni 62 mkw to oryginalna przestrzeń oddająca klimat historycznej kamienicy. Mieszkanie w kamienicy składa się z kuchni połączonej z jadalnią, pokoju dziennego, a także sypialni i łazienki. Projektantom z pracowni halo.architekci udało się stworzyć niepowtarzalny klimat aranżacji wnętrza mieszkania, dzięki zachowaniu historycznych elementów, takich jak ramy, drzwi czy gzymsy.

Aranżacja mieszkania w kamienicy według halo.architekci

Architekci chcąc zachować jak najwięcej z charakteru i klimatu kamienicy, zdecydowali się na pozostawienie historycznych elementów budynku w aranżacji mieszkania. Mieszkanie w kamienicy zostało przebudowane w taki sposób, by zachować oryginalne ramy drzwi oraz gzymsy. Założeniem aranżacji wnętrz było stworzenie jasnej i otwartej przestrzeni, maksymalnie wykorzystującej naturalne światło. W tym celu zdecydowano się na likwidację dobudowywanych latami ścian, które dzieliły przestronne mieszkanie na małe pomieszczenia. Oryginalnego charakteru aranżacji wnętrz w kamienicy dodaje oryginalna podłoga w sypialni i salonie, która przez lata była ukrywana pod warstwami farb.

Długi korytarz zainspirował projektantów do wygospodarowania na tej powierzchni łazienki. Zdecydowano się na zachowanie tutaj oryginalnej ramy drzwi, które pierwotnie prowadziły do sypialni.

Tajemnica aranżacji wnętrz: modne kolory i proste meble

Podstawą aranżacji kuchni i łazienki w mieszkaniu w kamienicy była czerń i biel. Z kolei wnętrze sypialni i salonu charakteryzują odcienie szarości. Ważną kwestią w projekcie wnętrz mieszkania był również taki dobór mebli, by nie zdominowały one wnętrza, a oprócz swojej funkcji stanowiły tło dla bardziej charakterystycznych elementów, takich jak oprawy świetlne czy plakaty. Dlatego też, do wnętrza mieszkania wybrano białe, najprostsze meble, z których większość to produkty IKEA. Całości dopełniają niepowtarzalne dodatki będące efektem poszukiwań na targach staroci i aukcjach internetowych.

Obejrzyjcie galerię: prezentujemy zdjęcia mieszkania w kamienicy autorstwa pracowni halo.architekci