Para młodych właścicieli zdecydowała się zamieszkać w nowo wybudowanym apartamentowcu z windą, nowoczesną klatką schodową i wszystkimi udogodnieniami, które zwykle proponuje tak zwane mieszkanie od dewelopera. Tym bardziej że poza ich dwójką lokatorem nowego „M” jest również ich kilkuletni synek. Postanowili jednak, że przeniosą do współczesnej architektury klimat dawnych wnętrz. Żeby jednak zrobić to tak, jak trzeba, potrzebowali rady profesjonalistki. Zwrócili się z prośbą o urządzenie mieszkania do projektantki wnętrz Barbary Godawskiej z warszawskiej pracowni iHome Studio. Widzieli wcześniej projekty Basi i spodobało im się to, jak wdzięcznie i z wielkim wyczuciem potrafi łączyć w zaprojektowanych przez siebie aranżacjach nowoczesność z klasyką. A im właśnie o to chodziło!

Przestrzeń i wygoda

86 metrów to całkiem spora przestrzeń dla trzech osób. Udało się więc bez problemu zaplanować w niej cztery pokoje, kuchnię otwartą na salon, dwie łazienki, pralnię i hol. Mieszkanie zostało podzielone na strefę dzienną, dostępną dla rodziny i odwiedzających ich gości, oraz część prywatną, do której mają wstęp tylko jej mieszkańcy.

Kuchnia otwarta na salon

Przestrzenią, w której młode małżeństwo lubi spędzać wspólnie czas (często w gronie rodziny i przyjaciół) jest salon połączony z kuchnią: jasny, dobrze doświetlony dużymi oknami, przez które latem cały dzień zagląda słońce. Został tak sprytnie zaplanowany, że znalazło się w nim miejsce i na kącik do relaksu, i na jadalnię. Przed telewizorem stanęła duża miękka sofa. To centrum dowodzenia, z którego w leniwe weekendowe wieczory cała trójka uwielbia serfować po ulubionych kanałach z dobrymi filmami. A ponieważ na równi z filmem cenią sobie dobrą lekturę, nie wyobrażali sobie salonu bez choćby niewielkiej biblioteki na ścianie.

Tuż obok przestrzeni do odpoczynku stanął biały okrągły stół jadalniany z czterema tapicerowanymi krzesłami – to miejsce wspólnych posiłków. Stąd już tylko dwa kroki do kuchni, która została oryginalnie pomyślana. Właścicielom zależało na tym, żeby otworzyć ją na salon, który przez to optycznie się powiększy, ale równocześnie chcieli mieć możliwość odseparowania miejsca do przygotowywania posiłków od reszty mieszkania, tak żeby kuchenne zapachy nie rozchodziły się po całym domu. Architektka wpadła na genialny pomysł oddzielenia kuchni od salonu szklaną ścianą, a właściwie dużymi drzwiami ze szkła. Przeszklenia wykonano na zamówienie ze stalowych elementów malowanych proszkowo na czarno. Inspiracją były duże skrzynkowe drzwi, jakie dawniej spotykano w przedwojennych kamienicach, ale w nowej, nieco uwspółcześnionej wersji. Drzwi można, kiedy jest taka potrzeba, zasunąć (dzięki temu nie zabierają cennego miejsca w salonie), a kuchnia i tak pozostaje widoczna. Przestrzenie przenikają się, sprawiając wrażenie dużego, niczym nieograniczonego metrażu.

..  Przeszklenia we wnętrzu – to jest hit! >>>

Zabudowa meblowa w kuchni również została zrobiona na zamówienia. Białe gładkie szafki z delikatnie wyprofilowanymi frontami zestawiono z blatami z ciepłego drewna. Pomiędzy górnym a dolnym rzędem mebli pozostawiono odkrytą cegłę, którą poddano efektowi delikatnego postarzenia – to również jedno z tych rozwiązań, które ma nawiązywać do klimatu dawnych wnętrz. Na podłodze duże płyty kremowego gresu połączono z mniejszymi płytkami o historyzujących wzorach, które spięto piękną bordiurą. Daje to ciekawy efekt wzorzystego dywanu leżącego na gładkiej podłodze. Właściciele lubią przytulny nastrój kuchni, zwłaszcza kiedy spod sufitowych listew sztukateryjnych firmy NMC sączy się delikatnie kameralne światło.

..  Sztukateria wewnętrzna: jakie są jej rodzaje? >>>

Hol z pomysłem

Do części dziennej prowadzi hol, w którym zdecydowano się położyć na ścianach białe panele nawiązujące do dawnych boazerii. Dekorują je fotografie z architekturą oprawione w proste ramy. Na podłogach w holu oraz w pozostałych pomieszczeniach położono deski warstwowe marki Nobifloor zamówione w salonie z wyposażeniem wnętrz Dekorian Home.

Strefa prywatna

W części prywatnej właścicieli w sypialni projektantka zdecydowała się zastosować podobne rozwiązanie jak w kuchni i salonie. Przeszkloną ścianą ze stalowych profili, tym razem pomalowaną na biało, oddzieliła pokój od łazienki. A że łazienka jest bardzo efektowna, bo na życzenie pani domu stanęła w niej wanna wolnostojąca, a za nią ściana z piękną dekoracyjną tapetą, aż się prosiło, żeby nie ukrywać jej za zamkniętymi drzwiami. Teraz można cieszyć nią oczy, a kiedy istnieje taka potrzeba, zasunąć drzwi. Efektownym rozwiązaniem w sypialni jest zagłówek tapicerowany tkaniną typu alcantara, a właściwie ściana z miękkich paneli sięgających pod sam sufit. Właściciele nie wyobrażają sobie przespanej nocy bez wcześniej przeczytanej dobrej książki, a takie wygodne, ciepłe oparcie sprzyja lekturze. Poza małymi lampkami spuszczonymi po bokach łóżka dodatkowe, bardzo kameralne światło spływa spod sztukateryjnych listew sufitowych.