Zaprojektowane przez pracownię Mili młodzi ludzie mieszkanie znajduje się w secesyjnej kamienicy na poznańskim Łazarzu. Zbudowane na przełomie XVIII i XIX wieku mieszkanie miało wydzielone trzy sypialnie, łazienkę i zamkniętą kuchnię. Architekci zastali tam także duże zróżnicowanie materiałów we wszystkich pomieszczeniach. Postanowili oczyścić wnętrza z poprzednich rozwiązań, dzięki czemu uzyskali zdecydowanie spokojniejszą i bardziej przejrzystą przestrzeń.

Elegancki salon z kuchnią: serce domu

Właścicielom mieszkania zależało na połączeniu kuchni z salonem. Ta spora, otwarta przestrzeń miała stać się sercem mieszkania, strefą relaksu, a także miejscem, w którym właściciele będą spędzać najwięcej czasu, np. podczas wspólnego gotowania z rodziną, czy przyjaciółmi. W części salonu udało się wygospodarować mały i jednocześnie bardzo wygodny gabinet. To umiejscowienie pozwoliło oddzielić miejsce pracy od strefy nocnej, bez uszczerbku na przestrzeni przeznaczonej na wypoczynek. Korytarz stanowi wyraźną granicę między strefą dzienną i nocną. Wydzielenie dodatkowej toalety dla gości podkreśla ten podział, a także pozostawia część prywatną wyłącznie do dyspozycji właścicieli mieszkania. Układ wnętrza pozwolił na zaplanowanie sporej przestrzeni do przechowywania. Umieszczając szafy za panelami, które pokrywają część ściany salonu czy korytarza, a także pomieszczenie gospodarcze, moduły te stały się niewidoczne.

Elegancki salon z kuchnią: liczy się jakość

Projektanci postawili na jakość zastosowanych we wnętrzu materiałów, dlatego też odgrywają one tak ważną rolę w zaprojektowanych pomieszczeniach. Podłogi we wszystkich pokojach wyłożone są jesionowym parkietem. Dodatkowo drewno umieszczono również na ścianie między garderobą a sypialnią. W kuchni posłużono się prostymi formami oraz mocnym kontrastem. Blaty robocze pokryte są czarnym granitem, natomiast ściana nad blatem oraz wierzch wyspy – białym marmurem. Ten jasny kamień wykorzystany został także w łazience, do pokrycia ściany za wolnostojącą wanną. Wokół prysznica i na podłodze zaś, wylany jest jasny dekoracyjny beton.

Autor projektu: www.milimlodziludzie.com