Z nakryciem stołu jest jak z gotowaniem – aby efekt zachwycił gości, potrzebne są apetyczne składniki, odpowiednie przyprawy i pomysłowa receptura. Wszystkie te elementy trzeba jeszcze połączyć tak, by tworzyły spójną, pasującą do okazji całość.

Nakrycie stołu: odpowiednia zastawa i dodatki dekoracyjne

Wartym polecenia, bezpiecznym kompletem jest zestaw składając się z białego, kremowego lub jasnoszarego obrusu i białej zastawy albo zastawy typu „off white”, na przykład obrzeżonej złotym czy srebrnym paskiem. Taka aranżacja stołu sprawdza się właściwie w każdej sytuacji, a szczególnie nadaje się na eleganckie okazje. Jeśli monochromatyczna kolorystyka ci nie odpowiada, prostą zastawę zestaw z obrusem w intensywniejszym kolorze. Na co dzień wybieraj wielobarwne podkładki i naczynia, a będziesz mógł w nieskończoność tworzyć przeróżne miksy kolorystyczne. Jesienny wieczór z przyjaciółmi? W takim przypadku postaw na świece typu tealight, talerze, obrus lub podkładki w odcieniach pomarańczu, dekorację stołu w postaci złocistych liści albo nawet zupę podaną w małych, wydrążonych dyniach. Szykujesz azjatyckie dania na kolację? Dopasuj zastawę do tego stylu – czerwono-czarne talerze i pałeczki, a do tego drzewko bonsai i świeczki w kształcie kamyków. Zapraszasz gości na delicje przywiezione z daleka? Pod przejrzystą folią (zamiast obrusa) ułóż zdjęcia z podróży, a egzotyczne danie podaj na liściach lub jadalnych talerzach z otrębów. Jeśli organizujesz przyjęcie dla dzieci, nie wahaj się użyć plastikowych lub papierowych naczyń, ale zadbaj również o dekoracje – wstążki na kubeczkach i własnoręcznie wykonane chorągiewki z imionami małych gości. Na imprezach karnawałowych i wieczorach panieńskich nakrycie stołu powinno błyszczeć – użyj tych naczyń, które wydają ci się zbyt ekstrawaganckie na przyjęcia rodzinne. Rustykalną aranżację stołu udekoruj rozsypanymi na drewnianym blacie przyprawami, roślinami i gałązkami ziół. W stworzeniu swojskiego klimatu pomogą ci także naturalne materiały i staroświecka zastawa. Wskazówka: najlepszy efekt osiągnięsz tworząc na stole piętrowe dekoracje – bieżniki na obrusach, patery, wysokie i niskie świeczniki, małe i duże bukiety.