Brązowa aranżacja salonu: jak urządzić funkcjonalny salon

Gospodarze nie lubią tłoku i chaosu. Dlatego mebli w aranżacji salonu jest mało i mają one proste formy. Liczy się funkcjonalność, wolna przestrzeń oraz dobre miejsce na akwarium. Zobacz brązową aranżację salonu ZDJĘCIA

Funkcjonalny salon
Funkcjonalny salon
Funkcjonalny salon
Funkcjonalny salon
Funkcjonalny salon

Młode małżeństwo mieszka w Gdyni Dąbrowie. Oprócz bliskości morza (ok. 5 km) do zalet tej spokojnej, zielonej dzielnicy należy sąsiedztwo parku krajobrazowego - świetnego miejsca na rodzinny spacer. Prawie 80-metrowe mieszkanie na parterze, z dużym tarasem i niewielkim ogródkiem Mariusz kupił jeszcze za kawalerskich czasów. Przezornie nic w nim nie robił. Zapewne przeczuwał, że po ślubie przyjdzie czas na prawdziwą rewolucję.

Remont generalny trwał rok - Joanna jak już coś robi, to dokładnie. W jego trakcie wymienione zostały okna, a nawet drzwi wejściowe zmieniły swoje miejsce. Przedpokój zlikwidowano, wyburzając ściany oddzielające go od aranżacji salonu. Ponieważ ze względów konstrukcyjnych filary musiały jednak zostać, powstała wnęka, w którą gospodyni wstawiła kanapę.

Spokojna aranżacja salonu

Wystrój całego mieszkania jest spójny. Podkreślona została architektura. W aranżacji salonu gospodarze zdecydowali się na sprzęty o klarownych, wyrazistych liniach i do minimum ograniczyli detale oraz dekoracje. Na kolorystykę wnętrza składają się beże, ciemne brązy i naturalne odcienie drewna. Ściany w całym mieszkaniu zostały pomalowane na biało.

W aranżacji salonu podłoga pokryta jest panelami laminowanymi imitującymi klon. Ta stonowana gama barwna odpowiada właścicielom, którzy unikają jaskrawych kolorów i mocnych kontrastów. - Lubimy minimalizm - mówi Joanna. - Nie przepadamy za dużą liczbą mebli i bibelotów. Woleliśmy wyposażyć dom wyłącznie w to, co niezbędne.

Aranżacja salonu: Atrakcyjny zakątek

Żeby wyeksponować strefę wypoczynkową w aranżacji salonu, Joanna ozdobiła ścianę nad kanapą pasiastą tapetą. Ta dekoracja przyciąga uwagę tym bardziej, że reszta mieszkania pomalowana jest na biało. W prześwit pomiędzy ścianą a filarem wmontowane zostało ściśle dopasowane wymiarami akwarium, zrobione na zamówienie. Teraz jest to ulubione miejsce domowników i gości. Siedząc tam, można wyglądać przez okno na ogród albo obserwować, co się dzieje w dużym akwarium.

Ocena: 0
Tekst: Joanna Dobkowska Zdjęcia: Marta Znój Źródło: M jak mieszkanie

POLECANE ARTYKUŁY