Prezentowana aranżacja wnętrz jest klimatyczna i funkcjonalna. Motywem przewodnim aranżacji wnętrza na zaadaptowanym strychu jest surowa cegła. Element ten powtórzono we wszystkich pomieszczeniach mieszkania, dzięki czemu wnętrza poddasza zyskały wyjątkowy klimat. Cegła w zestawie z drewnianymi belkami i oryginalnymi dodatkami tworzy jasne wnętrze z charakterem. Za projekt aranżacji wnętrza odpowiada studio Cat Inside.

Aranżacja wnętrza na zaadaptowanym strychu

Inspiracją dla projektantki ze studia Cat Inside była lokalizacja mieszkania. Wnętrza zaprojektowano na strychu, na którym wcześniej mieścił się gołębnik. Surowy klimat w wystroju poddasza uzyskano dzięki konsekwentnemu zastosowaniu cegły oraz belek i dodatków. W celu nadania aranżacji wnętrza dodatkowego charakteru, drewniane belki konstrukcyjne zostały postarzone i pomalowane ciemnym lakierem. Dzięki podświetleniu ich taśmą LED, wieczorami tworzą stają się one wyjątkową ozdobą mieszkania. Projektantka chcąc optycznie powiększyć przestrzeń wnętrza poddasza, zdecydowała się na biały kolor mebli, ścian oraz skosów.

Funkcjonalne wnętrza poddasza według Cat Inside

Mieszkanie na poddaszu składa się z gabinetu, łazienki, pomieszczenia gospodarczego, a także kuchni. Na antresoli usytuowano natomiast sypialnię, do której prowadzą dębowe schody. Zostały one tak zaprojektowane, by jak najbardziej zminimalizować zajmowaną powierzchnię. Pod nimi ukryto regał. Funkcję łóżka pełni materac, którego obudowa stanowi jednocześnie stoliki nocne. Niewielka kuchnia na poddaszu musiała pomieścić zarówno cześć roboczą, jak i jadalnię. W tym celu, projektantka w centralnej części pomieszczenia usytuowała kuchenną wyspę. Wykorzystanie szerokiego blatu umożliwiło wykonanie zabudowy z jednej strony oraz barku – z drugiej. Z białymi frontami kuchennych szafek kontrastuje szaro-brązowy blat, który odcina i wyraźnie dzieli kuchenną przestrzeń. Za kuchennym barkiem, pod oknem zaprojektowano mini kącik, który pełni w mieszkaniu funkcję salonu. W niewielkim wnętrzu wygospodarowano także strefę odpoczynku z wygodną kanapą.

Poddasze wnętrza: oryginalne rozwiązania

Podobnie jak w całym mieszkaniu, wnętrze łazienki utrzymano w jasnej kolorystyce. Białe kafle odbijając światło, powiększają optycznie niewielkie wnętrze pokoju kąpielowego. Dzięki utrzymaniu spójnej kolorystyki, mieszkania sprawia wrażenie znacznie większego, niż jest w rzeczywistości. Ciekawym rozwiązaniem jest wykorzystanie w aranżacji wnętrz zdjęć miast, które pełnią rolę okleiny drzwi szafy w korytarzyku. Ze względu na wysokość sufitu, zdecydowano się na zastosowanie oświetlenia wbudowanego.