Kluczem do sukcesu stały się badania etnograficzne, których celem było zbadanie zwyczajów użytkow-ników AGD. Obserwując ich przy najbardziej prozaicznych czynnościach, naukowcy wychwycili szereg interesujących zjawisk, niezrealizowanych dotąd potrzeb i codziennych problemów. Choć dobrze nam wszystkim znane, raczej nie przyszłyby do głowy, gdyby ktoś nas zapytał, co można poprawić w sprzęcie kuchennym.

Tymczasem m.in. często chwytamy blachę z pieczenią lub ciastem... i nagle uświadamiamy sobie, że piekarnik jest zamknięty. Jak bardzo brakuje wtedy pomocnej dłoni! Wiedząc o tym, projektanci firmy Amica stworzyli funkcję OpenUp!, dzięki której wystarczy lekko dotknąć czujnik choćby łokciem, aby drzwi piekarnika otworzyły się same. Bezcenne! A to tylko jedno z wielu zastosowanych tu udogodnień, jakie zrodziły się z bezpośredniego kontaktu badaczy z odbiorcami urządzeń. Szczegóły na amica.pl