Przepis na Wielkanoc: żurek na zakwasie

 Żurek na Wielkanoc

Składniki:

pęczek włoszczyzny
5 suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
Na zakwas: 10 dag mąki żytniej
skórka razowego chleba
1 ząbek czosnku

Fot. Konrad Kalbarczyk

Żurek na zakwasie ma tradycyjne miejsce na wielkanocnym stole. Poznaj nasz przepis na Wielkanoc: pyszny żurek.

Składniki: pęczek włoszczyzny
5 suszonych grzybów
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
sól
Na zakwas: 10 dag mąki żytniej
skórka razowego chleba
1 ząbek czosnku

Żurek na zakwasie: sposób przygotowania:

2-3 dni przed gotowaniem zupy mąkę zalać 0,5 l wody, dodać czosnek i skórkę chleba, odstawić w ciepłe miejsce. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokroić. Włoszczyznę wrzucić do wywaru z grzybów, ugotować, przecedzić. Grzyby zalać wywarem, dodać zakwas, zagotować, przyprawić czosnkiem.

Nasz przepis na Wielkanoc jest prosty do zrobienia, a żurek na zakwasie jest bardzo tani.

Przepis na Wielkanoc - rada

Żurek na zakwasie można zagęścić nie tylko mąką, ale także rozkruszonym chlebem żytnim lub razowym.

Ocena: 0
Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY