Żurek na Wielkanoc

 Żurek na Wielkanoc

Fot. Mariusz Bykowski

Żurek jest prawdziwym staropolskim daniem. Tradycyjnie jadano go w okresie poprzedzającym Wielkanoc, ale również serwowano na świąteczne śniadanie lub obiad.

Składniki
  • 3-4 białe kiełbasy
  • litr zakwasu
  • małe opakowanie gęstej śmietany
  • po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • liść laurowy
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • sól

Sposób przygotowania

Kiełbasę zalewamy wodą, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy i gotujemy ok. 20 min na bardzo małym ogniu. Wyjmujemy kiełbasę, wlewamy zakwas, wrzucamy zmiażdżony czosnek i gotujemy  razem ok. 5 min. Pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz roztarty w dłoniach majeranek dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy całość śmietaną.

Ocena: 0
Tekst: Redakcja Zdjęcia: Mariusz Bykowski

POLECANE ARTYKUŁY