Zupa chrzanowa

 Zupa chrzanowa

Fot. Konrad Kalbarczyk

Wielkanocny czas odnowy. Lekka zupa chrzanowa, dzięki nowalijkom, ma radosny i finezyjny smak.

Składniki
  • pęczek szczypiorku
  • 150 g kabanosów z łososia
  • cebula
  • duże jabłko
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1/2 szklanki chrzanu (najlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka)
  • 400 ml śmietany 18%
  • 1/2 litra wody
  • 2 łyżki oliwy
  • serek topiony z łososiem

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z zielem angielskim, liściem laurowym, dodać zmiksowaną cebulę i jabłko (bez skórki i gniazda nasiennego) oraz pozostałe składniki, oprócz szczypiorku i łososia. Gotować na małym ogniu 30 minut. Umyty szczypiorek psiekać, dodać pod koniec gotowania razem z pokrojonym w plasterki kabanosem z łososia. Zupę podawać bardzo gorącą.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk Źródło: http://www.beszamel.se.pl/import-urzadzamy/zupa-chrzanowa,4839/

POLECANE ARTYKUŁY