Przepis na CHŁODNIK. Robimy chłodnik z ogórka

 Chłodnik

Fot. Radosław Wojnar

Gdy żar leje się z nieba, nikt nie ma ochoty na dania mięsne. Idealny będzie więc chłodnik – zimny, orzeźwiający i co ważne - niewymagający gotowania! Podajmy prosty przepis na chłodnik, jego wykonanie jest proste i zabiera "chwilę".

Chłodnik – jedyna taka zupa w Polsce, nawet za granica nie ma podobnej - no może poza hiszpańskim gazpacho. Chłodnik jest zdrowy, orzeźwiający i mało kaloryczny, porcja zawiera ok. 150 kalorii. Chłodnik musi być podany bardzo zimny,  po przyrządzeniu trzeba go potrzymać co najmniej 2 godziny w lodówce. W tym czasie zupa nie tylko się schładza, ale też dojrzewa. Na sam koniec dodajemy świeże zioła, które nadają chłodnikowi charakter: duży pęczek posiekanego koperku i mniejszy szczypiorku.  

Najprostszy przepis na chłodnik: składniki
  • 3/4 litra zsiadłego mleka
  • duży ogórek
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • cukier puder

Przepis na chłodnik: sposób przygotowania

Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną, szczyptą cukru pudru i solą. Ogórek obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Natkę lub koper oraz szczypiorek drobno posiekaj, wymieszaj z chłodnikiem. Wstaw do lodówki co najmniej na 2–3 godziny.

Ocena: 0
Zdjęcia: Radosław Wojnar

POLECANE ARTYKUŁY