Chłodnik polski. Przepis na chłodnik z botwinki

 Chłodnik polski

Fot. Konrad Kalbarczyk

Chłodnik to doskonała zupa na upalne dni. Przepis na chłodnik z botwinki. Polecamy chłodnik w mistrzowskim wykonaniu.

Składniki
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 1 l kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • pęczek botwiny
  • 5 ogórków gruntowych
  • 2 ogórki małosolne
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • cukier, sól, pieprz
  • ok 50 ml zakwasu buraczanego z kiszonych buraków

Chłodnik to świetna zupa na upalne dni. Proponujemy przepis na chłodnik z botwinki. Taki chłodnik jest smaczny, zdrowy i szybki w przygotowaniu. Przepis powstał w Restauracji U Kucharzy.

Przepis na chłodnik: sposób przygotowania

Jak zrobić chłodnik: ugotować botwinę z niewielką ilością octu, pod koniec dodać starte buraczki i schłodzić. Ogórki pokroić drobno, resztę warzyw zetrzeć na tarce. Koper i szczypior posiekać. Połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz pieprzem. Przed podaniem schłodzić. Chłodnik podawać z jajkiem na twardo.

Ocena: 0
przepis: Restauracja U Kucharzy Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY