Ziemniaczane mini pizze

 Ziemniaczane mini pizze

Fot. Konrad Kalbarczyk

Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami.

Składniki
  • 1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • pęczek bazylii
  • 4 pomidory
  • papryka
  • 20 dag sera mozarella
  • 3-4 łyżki oliwek
  • łyżka marynowanych papryczek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Listki bazylii zmiksować z obranymi ząbkami czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, przekroić wzdłuż na połówki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Umytą paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Mozarellę pokroić w plasterki. Płaską część połówek ziemniaków posmarować sosem bazyliowym. Ułożyć na blasze, obłożyć plasterkami pomidorów, sera, papryki i oliwkami. Włożyć na najwyższy poziom piekarnika, nagrzanego do 220°C i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni. Udekorować papryczkami i listkami bazylii. Doprawić.

1 kg dużych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach,
pęczek bazylii,
4 pomidory,
papryka,

20 dag sera mozarella, 
3 – 4 łyżki oliwek, 
łyżka marynowanych papryczek,
2 ząbki czosnku,

4 łyżki oliwy,
sok z cytryny,
sól i pieprz

Ocena: 0
Tekst: Iwona Brejwo Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY