Penne ze szparagami: z czym to się je?

Składniki:

- makaron penne

- oliwa

- ząbek czosnku

- garść orzeszków piniowych lub pestek słonecznika

- pęczek bazylii

- zielone szparagi

- awokado

- sól i pieprz

- sok z połowy cytryny

- odrobina wody, w której gotował się makaron.

Penne ze szparagami: jak to zrobić?

Makaron penne gotujemy al dente. W tym czasie robimy zielone pesto z 2/3 pęczka bazylii, czosnku, większej części startego parmezanu, orzeszków piniowych lub słonecznika i oliwy (resztę bazylii i orzeszków zostawiamy do dekoracji). Podsmażamy na oliwie zielone szparagi przecięte na 3 części, lekko osolone. Kroimy awokado na plastry (pamiętajmy o skopieniu pokrojonego awokado sokiem z cytryny). Kiedy makaron będzie gotowy dodajemy do niego pesto, szparagi, części z główkami na końcu oraz awokado i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli makaron jest za suchy dodajemy trochę wody pozostałej z gotowania penne – wtedy sos stanie się aksamitny. Na koniec dodajemy główki szparagów, resztę liści bazylii i orzeszków, posypujemy parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.