SZPARAGI: PRZEPIS na SZPARAGI w sosie miodowo-sojowym

 Szparagi w sosie miodowo-sojowym

Fot. Konrad Kalbarczyk

SZPARAGI PRZEPISY: łatwy i szybki przepis na gotowane szparagi. Gotując szparagi, pamiętaj że najsmaczniejsze, bo najdelikatniejsze są ich części górne. Szparagi dobre są w sałatkach, jak i na gorąco. Przepis na szparagi w sosie miodowo-sojowym.

Składniki na szparagi w sosie miodowo-sojowym:

  • pęczek zielonych szparagów
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól i pieprz do smaku

SZPARAGI PRZEPISY: gotowane szparagi

Łatwy i szybki przepis na szparagi. Wystarczy szparagi ugotować i polać przygotowanym sosem. Pyszne i zdrowe danie na lekki obiad.

SZPARAGI GOTOWANIE: szparagi włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem 20 min. Najlepiej gotować szparagi w wysokim garnku, wstawione pionowo. Najbardziej delikatne są części górne szparagów.

Przygotowanie sosu do szparagów: miód, sos sojowy oraz wodę podgrzać w rondelku, stale mieszając. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.

Przygotowanie szparagów: szparagi wyjąć delikatnie z garnka, ułożyć na talerzu. Polać sosem i posypać migdałami.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY