SZPARAGI Z GRILLA - Składniki:

pęczek szparagów (10-15 sztuk)
szynka parmeńska, dozwolone również inne odmiany, wedle smaku (10-15 plasterków)
mały pęczek młodej botwinki
6 rzodkiewek
sos sojowy (2 łyzki)
ocet ryżowy (1 łyżka) lubocet winny (½ łyżki)
cytryna (1 łyżka soku z cytryny)
cukier (1,5 łyżeczki)
oliwa extra vergine (3 łyżki)
sól morska i świeżo zmielony pieprz

Przepis na grilla: przygotowanie

1. Szparagi opłucz pod bieżącą chłodną wodą. Osuszyć, odłamać zdrewniałe końce. Oprószyć delikatnie solą morską i pieprzem, zawiń w plasterki szynki parmeńskiej, wysmaruj łyżką oliwy extra vergine, połóż na talerzu. Szparagi polej sosem sojowym, octem ryżowym, sokiem z cytryny i resztą oliwy extra vergine, wymocz w powstałym sosie, posyp cukrem i odstaw.
2. Botwinkę opłucz i osusz, a potem odetnij twarde łodyżki. Listki włóż do salaterki. Opłucz rzodkiewkę i pokrój na plasterki. Włóż do salaterki z botwinką. Pamiętaj, aby rzodkiewkę pokroić na cienkie plasterki, używając np. obieraczki do warzyw.
3. Szparagi połóż na rozgrzanym grillu, sos ze szparagów zachować. Grilluj do czasu aż szynka będzie lekko zrumieniona a szparagi zmiękną (mają pozostać chrupiące). Pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do salaterki z botwinką i rzodkiewką, polej odłożonym sosem. W razie potrzeby doprawić.

Nasz przepis na grilla ze szparagami jest prosty i łatwy do wykonania.