Seler zapiekany

 Seler zapiekany

Fot. Piotr Mastalerz

Selery to warzywa często niedoceniane w kuchni. Ta oryginalna propozycja na pieczone selery z grilla na pewno zmieni tę opinię.

Składniki
  • 1-2 średniej wielkości selery
  • 6-8 plastrów żółtego sera
  • łyżka masła lub margaryny
  • pomidor
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • jarzynka

Sposób przygotowania

Selery wyczyścić, pokroić na plastry grubości ok. 1-1,5 cm; posypać przyprawami. Jeden lub dwa kawałki ułożyć na folii aluminiowej, dodać odrobinę tłuszczu i dokładnie zawinąć. Położyć na rozgrzanym grillu na około 15 min; później plastry odwrócić i zapiekać do czasu, aż seler zmięknie (średnio przez ok. 10 min). Pod koniec, na każdym krążku selera położyć plasterek sera i jeśli się lubi - kawałek świeżego pomidora. Seler jest naprawdę pyszny.

Ocena: 0
Tekst: Renata Kędzierska z Poniatowej Zdjęcia: Piotr Mastalerz

POLECANE ARTYKUŁY