Sałatka z mozzarellą

 Sałatka z mozzarellą

Fot. Konrad Kalbarczyk

Im ciekawiej prezentuje się potrawa, tym chętniej po nią sięgamy. Duże znaczenie mają kolory. Wybraliśmy więc dania w wiosennej palecie barw.

Składniki
  • 300 g papryki czerwonej
  • sól, pieprz, oliwa
  • 500 g sera Mozzarella
  • 250 ml octu balsamicznego
  • łyżeczka miodu
  • 100 g korzenia imbiru
  • 100 g rukoli
  • szczypta szafranu
  • 250 g cukru
  • 50 g sorbetu cytrynowego

Sposób przygotowania

Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu oprószyć solą, pieprzem i posmarować oliwą. Zapiekać 10 minut w 220°C. Upieczoną zahartować w wodzie z lodem, obrać ze skóry i pokroić w trójkąty. Ser pokroić w plastry. Rukolę opłukać.
Sos: ocet połączyć z miodem i startym imbirem, podgrzewać na wolnym ogniu 5 minut.
Sorbet: do garnka wlać 125 ml wody, dodać szafran, cukier i gotować na wolnym ogniu, aż płyn zmniejszy objętość o połowę. Wystudzić, połączyć z sorbetem cytrynowym, wymieszać i wstawić do zamrażalnika.
Na talerzu ułożyć ser, paprykę, rukolę, a na niej na kulki sorbetu. Sałatkę skropić sosem.

Ocena: 0
Tekst: Zen Jazz Bistro Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY