Sałatka prawie grecka

 Sałatka prawie grecka

Fot. Marcin Czechowicz

Najbardziej tradycyjna, podawana nad Morzem Śródziemnym sałatka grecka to kompozycja grubo posiekanych warzyw (z niewielką tylko ilością sałaty). Proponujemy wariację na jej temat, ale równie smaczną i pełną witamin.

Składniki
  • sałaty: lodowa i masłowa
  • ogórek (wąż)
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 150 g czarnych oliwek
  • 250 g sera feta
  • 2 średnie czerwone cebule
  • czerwona papryka
  • sos: 100 ml oliwy, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa umyć. Ogórek pokroić w plastry, sałatę podzielić na pojedyncze liście, pomidory przekroić na pół, paprykę w paski, a cebulę w krążki. Posypać oliwkami. Przygotować sos, łącząc oliwę, sok z cytryny i ocet. Doprawić do smaku. Polać nim sałatę. Na końcu dodać pokrojoną w grubą kostkę fetę.

Ocena: 0
Tekst: Kasia Sawicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY