Sałata z pietruszką

 Sałata z pietruszką

Fot. Jacek Kucharczyk

Sałata z pieczoną pietruszką będzie doskonałym daniem na urozmaicenie codziennego menu, ale nada się także na gustowne party.

Składniki
  • pietruszka
  • twarda gruszka
  • sałata rukola
  • sałata lodowa
  • ser gorgonzola
  • olej
  • orzechy macedońskie, orzechy ziemne lub migdały
  • łyżeczka miodu

Sposób przygotowania

Pietruszkę kroimy w ćwiartki, układamy w brytfance i polewamy olejem z kroplą miodu. Następnie pieczemy ją do miękkości. Gruszkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Aby nie zmieniła koloru, można ją zanurzyć w wodzie z cytryną. Rukolę i sałatę lodową drobno rwiemy i układamy na talerzu. Ser gorgonzola rozgniatamy widelcem razem z oliwą i mieszamy aż do uzyskania konsystencji sosu. Orzechy macedońskie prażymy na patelni. Ważne żeby były twarde. Zamiast nich, możemy też użyć orzechów ziemnych lub migdałów. Na sałatę wykładamy pietruszkę i gruszki. Następnie polewamy całość sosem i posypujemy orzechami.

Ocena: 0
Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

POLECANE ARTYKUŁY