Risotto z groszkiem

 Risotto z groszkiem

Fot. Archiwum autora

Jestem wielbicielką włoskiej kuchni, zbieram przepisy na tamtejsze potrawy. Niestety, nie każdy da się wykorzystać, bo nie wszystkie składniki można u nas dostać. Ale akurat ten przepis jest dobry. Znalazłam go kiedyś w jakimś babskim piśmie. Wypróbowałam i z przyjemnością polecam.

Składniki
  • 40 dag ryżu
  • 3/4 puszki zielonego groszku
  • 5 pomidorów
  • słoik oliwek bez pestek
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu z kostki
  • 1/2 szkl. białego wina (wytrawne)
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka masła
  • bazylia (świeża lub suszona)
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Oliwę i masło trzeba razem rozgrzać w garnku. Wrzucić na tłuszcz posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodać do nich ryż i podprażyć. Dolać wino, poddusić wszystko 2-3 minuty i dodać polowę (1/2 l) bulionu. Gotować na malutkim ogniu (ok. 5 min.). W tym czasie w osobnym garnku poddusić obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Gdy ryż wchłonie bulion, dorzucić groszek i pomidory. Dolać pozostały bulion i gotować ok. 10-12 minut. Na koniec trzeba dorzucić oliwki, wszystko dobrze wymieszać, posolić i popieprzyć. Wyłożyc do salaterki i posypać bazylią.

Przepis nadesłany przez czytelniczkę magazynu "Moje mieszkanie"

Ocena: 0
Tekst: Urszula Zdjęcia: Archiwum autora

POLECANE ARTYKUŁY