Przepisy na SZPARAGI: szparagi pod pierzynką

 Przepisy na szparagi: szparagi pod pierzynką

Krewetki, zielone szparagi, pure ziemniaczane i sos kardamonowy.

Fot. Konrad Kalbarczyk

W propozycjach przepisów na szparagi mamy coś ambitnego. Cielęcina, krewetki i zielone szparagi, wszystko przykryte pure ziemniaczanym i sosem kardamonowym – to wyjątkowo królewskie danie. Połączenie dodatków najlepszej kuchni. Zobacz jak przyrządzić szparagi w oryginalnym wydaniu: PRZEPIS.

Ambitny przepis ze szparagami to propozycja dla osób, lubiących kulinarne wyzwania. Propozycja szparagów z krewetkami i posmakiem wytrawnego wina, brzmi obiecująco. Przygotowane krewetki, zielone szparagi i puree na talerzu wygląda zjawiskowo. Przepis na szparagi: świetny pomysł na wystawny obiad.

Składniki: przepis na szparagi
  • ziemniaki
  • szparagi (5 szt./osobę)
  • 3 kg wołowych kości
  • włoszczyzna
  • kotlety z górki cielęcej
  • krewetki black figer
  • litr czerwonego wytrawnego wina
  • śmietana 36%
  • czosnek
  • biały pieprz
  • mąka ziemniaczana
  • przecier pomidorowy
  • mielony kardamon
  • zioła do dekoracji
  • masło

Przepis na szparagi pod pierzynką: sposób przygotowania

Najpierw zajmij się szparagami, wyrównaj je, podcinając końce i włóż do wrzącej wody. Szparagi gotuj kilka minut, tak aby były al dente, następnie schłodź w lodowatej wodzie. Dzięki temu zachowają piękny zielony kolor. Ziemniaki ugotuj z ząbkiem czosnku i przetrzyj przez sito, dodaj masła i szczyptę białego pieprzu. Kości wołowe podpiecz mocno w piekarniku. Następnie włóż do garnka i zalej wodą. Potem dodaj włoszczyznę, przecier i wino. Gotuj na wolnym ogniu, uwaga przez 10 godz! Przecedź wywar, zredukuj go, aż zostanie ciemny sos. Wszystko zagęścić mąką ziemniaczaną, dodać odrobinę kardamonu oraz śmietanę. Kotlety obsmaż na oliwie i umieść w piekarniku na 6 min, włączając termoobieg. Krewetki usmaż, a szparagi i pure podgrzej. Na talerzu wskazane jest ułożenie warstwowe, a więc szparagi, potem pure, kotlet, a na końcu polej sosem. Krewetkę eksponujemy, kładąc ją na samej górze. A na koniec udekoruj całość świeżymi ziołami.

Ocena: 0
Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY