Przepisy na SZPARAGI: grillowane szparagi z serem cheddar

 szparagi-przepisy

Fot. Serwis prasowy firmy

Przepisy na szparagi tym razem podpowiadamy, jak zrobić grillowane szparagi. Szparagi z grilla smakują naprawdę wyśmienicie. Prosty przepis na szparagi z grilla z serem cheddar i pieczarkami.

Składniki szparagi grillowane:
  • szparagi - 12 sztuk
  • ser cheddar starty - 1 szklanka
  • pieczarki - 2 szklanki
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz
  • woda - 5 łyżek
  • oliwa - 5 łyżek

Szapargi można kupić na straganach i w sklepie. Stały się ostatnio bardzo popularne. Jakie przyrządzić szapargi? Z czym szparagi smakują najlepiej? Na te pytania odpowiada Adrian Springer, szef kuchni Knorr z Niemiec. Dowodzi on, że szparagi dają nam w kuchni naprawdę szerokie możliwości, i zachęca, by przyrządzać szparagi na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis na szparagi grillowane.

Przepis na szparagi grillowane

Grillowane szparagi smakują naprawdę wyśmienicie. Szparagi pieczone na grillu są chrupkie, a jednocześnie soczyste. Polubimy je za ich świeży smak przełamany nutą słodyczy. Zyska on na wyrazistości, gdy dodamy do szparagów posiekaną szalotkę lub czerwoną cebulę i skropimy sosem z oliwy i octu balsamicznego. Znakomite połączenie stworzą również grillowane szparagi z cheddarem.

Przepis na szparagi grillowane z serem cheddar: sposób wykonania

Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij szparagi i odsącz. Pieczarki pokrój na plasterki i dodaj do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, oliwę, wodę oraz pieprz i sól. Szparagi piecz na grillu lub ruszcie, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj szparagi w piekarniku, do czasu kiedy ser się rozpuści. Grillowane szparagi podawaj z sałatką z pieczarek.

Ocena: 0
Tekst: Knorr Zdjęcia: Serwis prasowy firmy

POLECANE ARTYKUŁY