Przepis na szparagi: pyszne szparagi po królewsku

 szparagi

Fot. Krzysztof Zasuwik

Smaczne i delikatne szparagi po królewsku. Zobacz pyszny i łatwy przepis na szparagi. Radzimy, jak serwować szparagi gotowane.

Szparagi po królewsku

Szparagi obrać, wstawić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować tak, aby nie były zbyt miękkie. Wino zredukować (odparować na wolnym ogniu). Powoli ubijać żółtko na parze, dodając wino z rozmarynem i przyprawami, aż powstanie aksamitny sos. Osączone z wody szparagi położyć na talerzu i polać sosem. Można je udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka na twardo.

Składniki na szparagi po królewsku:
  • Pęczek białych szparagów
  • Żółtko i jajko na twardo
  • Kieliszek białego wina
  • Pół łyżki soku z cytryny
  • Sól, biały pieprz, odrobina cukru
  • Szczypta świeżego rozmarynu

Szparagi po królewsku: łatwy przepis na szparagi

Przepis na szparagi po królewsku jest dość prostu od wykonania, ale wykwntny. Szparagi należy obrać, wstawić do wrzącej, osolonej wody. Ugotować tak, aby nie były zbyt miękkie. Wino zredukować (odparować na wolnym ogniu). Powoli ubijać żółtko na parze, dodając wino z rozmarynem i przyprawami, aż powstanie aksamitny sos. Osączone z wody szparagi położyć na talerzu i polać sosem. Gotowane szparagi można udekorować ćwiartkami ugotowanego jajka na twardo.

Ocena: 0
Zdjęcia: Krzysztof Zasuwik

POLECANE ARTYKUŁY