Oto nasz przepis na grilla - składniki na nasze bakłażanowe grzanki wypełnione lekko rozpuszczonym serem mozzarella.

Przygotuj:
4 plasterki bakłażana
2 kromki chleba żytniego
2 plastry sera mozzarella
pomidor
oliwa z oliwek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bazylia

Nasz prosty w przygotowaniu przepis na grilla: opisujemy krok po kroku jak dobrze ugrillować bakłażan z serem.
Najpierw przygotuj bakłażana - pokrój go na centymetrowe plastry, następnie posyp solą i odstaw na 15 minut. W międzyczasie musisz rozgrzać grill. Po upływie kwadransa opłucz bakłażana pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczy i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Warzywo grilluj przez około 5 minut z jednej strony, aż powstaną ciemne pręgi. Potem przełóż na drugą stronę, posyp solą (koniecznie wybierz morską), skrop oliwa z oliwek i grilluj przez kolejne 5 minut.

Grzanki w naszym przepisie grillowym: opiecz chleb w na grillu, ewentualnie na patelni grillowanej, piekarniku lub opiekaczu.
A co z serem w naszym daniu? Włóż po krążku ser mozzarella. Potem przygotowane grzanki ułóż na metalowej kratce, połóż bazylię i włóż na chwilę pod grill w piekarniku. Musisz wiedzieć kiedy wyjąć grzanki, najlepiej jak ser zacznie się topić i lekko się zrumieni. Grzanki posyp pieprzem, dopraw solą do smaku i skrop oliwą z oliwek.