PRZEPIS NA GRILLA: Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

 Grillowany bakłażan z sosem orzechowym

Fot. Marcin Czechowicz

Pomysł na bakłażana z grilla. Danie szybkie, łatwe i niezwykle pyszne!

BAKŁAŻAN Z GRILLA: Składniki

  • bakłażan
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • pół filiżanki zielonego, marynowango pieprzu
  • 100 ml jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

BAKŁAŻAN Z GRILLA: Sposób przygotowania

Bakłażana umyć, przekroić i natrzeć gruboziarnistą solą. Odstawić, by pozbył się goryczki. Opłukać. Masło orzechowe zmieszać z 1/2 filiżanki wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, można dodać masła, jeżeli za gęsty - gorące wody. Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać szczyptę soli i pieprzu. Grillować bakłażana z dwóch stron, aż będzie przypieczony. Podawać z sosami i zielonym pieprzem.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY