Przepis na bakłażany pod beszamelem

 bakłażan

Fot. Konrad Kalbarczyk

Bakłażany są zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Przepisy na bakłażany są dość proste. Zobacz, jak przygotować bakłażany z sosem beszamelowym i serem. Takie zapiekane bakłażany są pyszne i często serwowane w Grecji.

Składniki:
  • 5 bakłażanów
  • 200 dag sera emmental
  • 150 dag sera kefalograviera (ser grecki, słonawy)
  • 5 plasterków szynki

Sposób przygotowania bakłażanów

Bakłażany myjemy, obcinamy końcówki, kroimy na połowę, nakłuwamy je widelcem, kładziemy na blaszce posypujemy solą i pieprzem oraz polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut na 200 st. C, tak aby bakłażany zmiękły i przyrumieniły się. W międzyczasie robimy sos beszamelowy (można kupic gotowy w sklepie, wtedy tylko dodajemy mleka). Do sosu dodajemy ser kefalograviera (ser slony), pokrojoną w paski szynkę, całość mieszamy. Gdy bakłażany będą gotowe polewamy je gotową masą z beszamelu, sera i szynki. Wstawiamy do piekarnika na ok. kolejne 20 minut (do 30 minut), gdy tylko zobaczymy, że beszamel zaczyna zastygać, posypujemy bakłażany serem emmental i wstawiamy na chwilkę znowu do pieca, aby ser zarumienił się i był chrupiący! Do tego dania polecam sałatkę grecką. Życzę smacznego, ps. tak przygotowane bakłażany to pyszna przekąska, często podawana w Grecji.

Ocena: 0
Nadesłany przez: Monika Sporek (Wrocław) Zdjęcia: Konrad Kalbarczyk

POLECANE ARTYKUŁY