Francuska sałata z kozim serem

 Francuska sałata z kozim serem

Fot. Marcin Czechowicz

Bardzo łatwe, smaczne i lekkie danie, doskonałe na upalne dni.

Składniki
  • gotowy miks sałat (roszponka, radiccio, rukola)
  • 5 dag orzeszków
  • piniowych lub płatków migdałów
  • oliwa
  • sok z cytryny opakowanie koziego sera
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Sałaty umyć, dokładnie wysuszyć i podzielić na mniejsze części, jeśli będzie trzeba. Orzeszki piniowe (lub płatki migdałów) uprażyć na suchej patelni na złocisty kolor. Przygotować sos: sok cytrynowy wymieszać z solą i pieprzem, następnie dodać oliwę. Rozłożyć sałaty, położyć obok kozi serek. Całość posypać orzeszkami (lub płatkami migdałowymi) i obficie polać sosem. Podawać z ciemnym pieczywem z dodatkiem pestek słonecznika albo z bagietką.

Co warto wiedzieć o kozim serze?
Dobry gatunkowo ma delikatny, ziołowy smak z wyczuwalną lekką nutką białego wytrawnego wina. Niedojrzałe sery są słodkawe, mają posmak świeżych owoców. Natomiast wyczuwalna w serze goryczka zawsze świadczy o jego niskiej jakości.

Ocena: 0
Tekst: Kasia Sawicka Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY