Bezy ziemniaczane

 Bezy ziemniaczane

Fot. Jacek Kucharczyk

Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Bezy będą doskonałym dodatkiem do sałatek i mięs.

Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i zemleć w maszynce. Masło, żółtka, śmietanę i ser utrzeć z ziemniakami. Przyprawić solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z ziemniakami. Blachę natłuścić. Purée włożyć do szprycy, wyciskać na blasze niewielkie rozetki. Piec 5-10 minut w temperaturze 250oC. Doskonały dodatek do sałatek i mięs.

1 kg ziemniaków, 
3 jajka, 
1/2 szklanki śmietany,

5 dag startego żółtego sera, 
2 łyżki masła,

sól, pieprz,
tłuszcz do wysmarowania blachy

Ocena: 0
Tekst: Jolanta Kochan Zdjęcia: Jacek Kucharczyk

POLECANE ARTYKUŁY