Bakłażany w sosie pomidorowym

 Bakłażany w sosie pomidorowym

Fot. Marcin Czechowicz

Bakłażan ma subtelny i wykwintny smak. Proponujemy znakomite danie na gorącą kolację.

Składniki
  • 2 duże bakłażany
  • 2 puszki pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera parmezan
  • sól, pieprz, bazylia

Sposób przygotowania

Umyć i pokroić bakłażany w plastry. Posolić, odstawić na godzinę. Odcisnąć i smażyć na oliwie z obu stron. W garnku rozgrzać oliwę, zarumienić czosnek, dodać pomidorki z puszki, doprawić solą i bazylią. Sos gotować około 15-20 min na wolnym ogniu. Na talerz wyłożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, nakryć bakłażanem, znowu polać sosem, posypać dużą ilością startego parmezanu. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Ocena: 0
Tekst: Malgorzata Sempka-Galdieri Zdjęcia: Marcin Czechowicz

POLECANE ARTYKUŁY