Wielkanocna pascha: przepisy na Wielkanoc

 Zdjęcie do bloczka 'Przepis' - art 5020

Pascha jest dość prosta w przygotowaniu i pyszna. Podawaną na Wielkanoc, można przyrządzać z różnymi dodatkami, w zależności od upodobań. Nalezy do stałego zestawu przepisów wielkanocnych.

Składniki
  • 1 kg tłustego białego sera
  • kostka miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • szklanka śmietany 30%
  • 3 żółtka
  • 3 jaja
  • szklanka bakalii (orzechy, rodzynki, morele, skórka pomarańczowa)
  • opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania: pascha na Wielkanoc

Zmiksować ser z jajami, żółtkami, masłem i śmietaną. Przełożyć do garnka. Ciągle mieszać na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki gotowania. Schłodzić - najlepiej gwałtownie, utrzeć z cukrem, dodając na końcu bakalie. Sitko wyłożyć gazą, nałożyć masę, obciążyć z góry i pozostawić na 12 godzin w chłodzie do odciśnięcia serwatki. Można zrobić jedną paschę na dużym sitku lub durszlaku bądź kilka mniejszych.

Ocena: 0
Tekst: Milena Łakomska

POLECANE ARTYKUŁY