Tatar ze śledzia
Składniki
  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula, 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
Z potraw, które nie wymagają wiele pracy, warto wyciągnąć maksimum świątecznego smaku. Potrawy wigilijne: tatar ze śledzia. Pamietajcie o ładnym, odświętynm nakryciu stołu na Wigilię.

Sposób przygotowania

Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Podajemy na pumperniklu, z musem.

Zobacz również
Świąteczne specjały
22. grudnia. Przygotowujemy ryby na Wigilię. Karp w galarecie, pasztet z łososia czy śledź w oleju?
Wigilia podczas świąt Bożego Narodzenia to czas ryb. Co roku przygotowujemy je w ten sam sposób. Coraz częściej szukamy jednak choćby nowego sposobu podania. Dzisiaj, ...
27. grudnia. Święta, święta i po świętach! I co tu teraz zrobić z pysznym jedzeniem, które zostało?
Przepisy kulinarne na „po świętach” są tak samo ważne jak te na przepisy na święta. Nigdy nie udaje się idealnie przewidzieć ile powinniśmy przygotować. Żadna ...
Świąteczne specjały: wykwintny pasztet z łososia w cieście francuskim
Przepis na wykwintny pasztet z łososia. To nowoczesne danie pasuje do wielu wyjątkowych okazji, także do uroczystej kolacji wigiljnej. Pasztet można także podać jako przystawkę ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 13941 osób