Tatar ze śledzia
Składniki
  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula, 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)
Z potraw, które nie wymagają wiele pracy, warto wyciągnąć maksimum świątecznego smaku. Potrawy wigilijne: tatar ze śledzia. Pamietajcie o ładnym, odświętynm nakryciu stołu na Wigilię.

Sposób przygotowania

Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Podajemy na pumperniklu, z musem.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Mazurek z musem truskawkowym
Mazurek to słodki symbol świąt Wielkiej Nocy. W tę Wielkanoc zdobimy go florystycznie. Warto przy tej okazji zadbać też o zastawę, na której podamy wielkanocne ...
Przepisy na Wielkanoc: tradycyjna pieczona biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ...
Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z koperkiem podawane na ciepło
Wielkanoc to święto jajek. Stąd taka różnorodność przepisów na Wielkanoc zawierających jajka. Jajka faszerowane podawane na ciepło to tradycyjna polska potrawa. Trochę niestety zapomniana, bo ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 14305 osób