Tatar ze śledzia

Z potraw, które nie wymagają wiele pracy, warto wyciągnąć maksimum świątecznego smaku. Potrawy wigilijne: tatar ze śledzia. Pamietajcie o ładnym, odświętynm nakryciu stołu na Wigilię.
Tatar ze śledzia
Składniki
  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula, 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)

Sposób przygotowania

Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Podajemy na pumperniklu, z musem.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Przepisy świąteczne: bezglutenowa kutia na Wigilię
Kutia to słodka potrawa z ziaren pszenicy lub pęczaku jęczmiennego, maku i różnego rodzaju bakalii, charakterystyczna dla okresu bożonarodzeniowego – jest jedną z 12 potraw ...
Przepisy na Boże Narodzenie: delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi
Delikatny pasztet drobiowy z orzeszkami pistacjowymi jest znakomitą alternatywą dla pasztetu tradycyjnego. Pasztet drobiowy podczas Bożego Narodzenia będzie cały czas nawiązywał do potraw tradycyjnych ale ...
Wszystko co musisz wiedzieć o pierogach z kapustą i grzybami + sprawdzone PRZEPISY!
Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie wigilijne podawane w każdym regionie Polski. Pierogi z kapustą i grzybami smakują zarówno z czerwonym barszczem, jak ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12620 osób