Tatar ze śledzia

Z potraw, które nie wymagają wiele pracy, warto wyciągnąć maksimum świątecznego smaku. Potrawy wigilijne: tatar ze śledzia. Pamietajcie o ładnym, odświętynm nakryciu stołu na Wigilię.
Tatar ze śledzia
Składniki
  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula, 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)

Sposób przygotowania

Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Podajemy na pumperniklu, z musem.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Domowe trufle czekoladowe. Przepis na wyjątkowy deser na Boże Narodzenie!
Trufle czekoladowe to wyjątkowy deser podczas Bożego Narodzenia. Trufle czekoladowe, ładnie opakowane mogą być również miłym świątecznym prezentem dla najbliższych i przyjaciół. Łatwy przepis na ...
Boże Narodzenie: angielskie babeczki na święta
Babeczki z kruchego ciasta posypane cukrem pudrem wprowadzą nas w świąteczny nastrój. Takie świąteczne ciasteczka mogą być miłym prezentem, wystarczy je zapakować w ładne pudełko.
Przepis na babę drożdżową wielkanocną (wg Tadeusza Gwiaździńskiego)
Baba drożdżowa jest jednym z koronnych ciast na wielkanocnym stole. Wiele osób obawia się jednak pieczenia jej samodzielnie, bo ciasto drożdżowe uchodzi za trudne w ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12561 osób