Tatar ze śledzia

Z potraw, które nie wymagają wiele pracy, warto wyciągnąć maksimum świątecznego smaku. Potrawy wigilijne: tatar ze śledzia. Pamietajcie o ładnym, odświętynm nakryciu stołu na Wigilię.
Tatar ze śledzia
Składniki
  • opakowanie śledzi „Matjas”
  • czerwona cebula, 2 papryki (żółta i czerwona)
  • 2 ogórki konserwowe, jabłko
  • łyżeczka musztardy francuskiej, gorczycowej
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz
  • pumpernikiel
  • 2 łyżeczki śmietany 30%
  • łyżeczka stołowa chrzanu zielonego (wasabi)

Sposób przygotowania

Mus chrzanowy: lekko ubijamy śmietanę, dodajemy chrzan i sok z cytryny.

Tatar: śledzie, paprykę, cebulę, ogórki, jabłko kroimy w kostkę (0,5 cm). Dodajemy musztardę, miód i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Podajemy na pumperniklu, z musem.

Zobacz również
Świąteczne specjały
Wielkanocne przepisy: czekoladowa babka wielkanocna ze skórką pomarańczową
Babka wielkanocna jest jednym z najpopularniejszym ciast związanych ze świętami Wielkiej Nocy. Przepisów na tradycyjną babę jest wiele, a jeśli lubicie eksperymentować z nowymi smakami ...
Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z szynką parmeńską
Jajka pojawiają się na wielkanocnych stołach w każdej możliwej formie. I nic dziwnego, w końcu to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Jednak co zrobić, ...
Przepisy na Wielkanoc: wytrawna pascha wielkanocna
Pascha, czyli danie na bazie twarogu, jest jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Symbolizuje ona dostatek, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnym domu! ...
SĄ Z NAMI
wszyscy użytkownicy: 12973 osoby