Przepisy na Wielkanoc: wytrawna pascha wielkanocna

 Składniki do przygotowania paschy wielkanocnej

Jeśli nie jesteś miłośnikiem słodkich dań, nie rezygnuj z obecności paschy na swoim wielkanocnym stole. Zamiast tego przygotuj wytrawną wersję tego tradycyjnej potrawy!

Fot. Thinkstockphotos.com

Pascha, czyli danie na bazie twarogu, jest jedną z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Symbolizuje ona dostatek, dlatego nie powinno jej zabraknąć w żadnym domu! W tradycyjnej wersji pascha podawana jest jednak na słodko, z cukrem, wanilią i bakaliami, a nie każdy z nas jest miłośnikiem tego typu dań. Oto przepis na Wielkanoc na paschę w wersji wytrawnej, specjalnie dla osób, które nie przepadają za słodkościami.

Składniki wytrawnej paschy wielkanocnej (na 6 porcji):

 •   500 g twarogu
 •   ¼ kostki masła
 •   2-3 żółtka
 •   pół szklanki śmietany (najlepiej kwaśnej)
 •   kilka rzodkiewek
 •   mały ogórek (świeży)
 •   pół papryki czerwonej i zielonej
 •   pół cebuli dymki
 •   szczypior lub koperek
 •   pieprz i sól

Jeśli nie jesteś miłośnikiem słodkich dań, nie rezygnuj z obecności paschy na swoim wielkanocnym stole. Zamiast tego przygotuj wytrawną wersję tego tradycyjnej potrawy!

Wytrawna pascha wielkanocna: KROK PO KROKU

1. Ucieramy masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) z solą i żółtkami na lekki, puszysty krem.

2. Mielimy twaróg na gładką masę, dodajemy do niego śmietanę i mieszamy całość z naszym maślanym kremem.

3. Całość przekładamy do garnka o grubym dnie i podgrzewamy, cały czas mieszając i uważając, by się nie zagotowała.

4. Zdejmujemy garnek z ognia od razu, gdy na powierzchni jego zawartości pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza i studzimy naszą masę, cały czas mieszając.

5. Kroimy warzywa w drobną kostkę lub plasterki, a następnie dodajemy je do ostudzonej i przyprawionej masy.

6. Wykładamy mieszankę na lnianą ściereczkę czy gazę i wyciskamy z niej serwatkę.

7. Przekładamy całość (wraz ze ściereczką) do wysokich foremek i ugniatamy, a następnie wkładamy na noc do lodówki.

8. Przed podaniem wyjmujemy paschę z foremek i dekorujemy jej powierzchnię (oczywiście po zdjęciu ściereczki).

Gotowe!

Ocena: 0
Tekst: Sonia Łukomska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY