Przepisy na Wielkanoc: tradycyjny polski żurek dla zapracowanych

 Tak podajemy tradycyjny żurek wielkanocny

Fot. Thinkstockphotos.com

Żurek to danie które kojarzy się z Wielkanocą. Tradycyjny żurek wymaga nastawienia zakwasu z mąki żytniej kilka dni wcześniej. My podajemy przepis na Wielkanoc na tradycyjny żurek, który można przygotować zaledwie dzień wcześniej!

Składniki żurku wielkanocnego:


- zakwas na żurek w butelce
- włoszczyzna bez (kapusty!)
- 3 litry wody
- biała kiełbasa, 3 sztuki do gotowania, do podania możemy wykorzystać białą kiełbasę upieczoną do śniadania, pokrojoną w plastry
- tarty chrzan (2-3 łyżeczki)
- przyprawy: sól, pieprz, suszony i otarty majeranek (do smaku), liść laurowy,
- jajka gotowane na twardo (1 jajko na osobę)

Opcjonalnie:

- ząbek czosnku, może być nieobrany
- śmietana (dla nietolerujących laktozy znakomicie sprawdza się gęsta śmietanka sojowa)
- 2 grzyby suszone
- 4 ziemniaki



Tradycyjne przepisy na Wielkanoc spędzają niektórym z nas sen z powiek. Zupełnie niepotrzebnie. Nawet jeśli w ostatniej chwili okazuje się, że to właśnie my mamy przygotować tradycyjny żurek na obiad wielkanocny - nie ma problemu. Podajemy przepis na tradycyjny żurek z wykorzystaniem gotowego zakwasu z butelki, dostępnego w większości sklepów, a tak naprawdę  nie ustępującego niczym w smaku temu przygotowanemu samodzielnie. Do tego włoszczyzna – może być nawet mrożona, krojona w paski, trzy przyprawy – koniecznie suszony majeranek, chrzan, biała kiełbasa i jajka gotowane na twardo. Chyba gotowanie tradycyjnego żurku nie stanie się wyzwaniem? Nawet dla zapracowanych albo początkujących?

Żurek, sposób wykonania:

1.    Pokrojoną włoszczyznę  z suszonymi grzybami, listkami laurowymi, czosnkiem (w całości) i 3 całymi białymi kiełbaskami zalać wodą i gotować ok. 30 minut.
2.    Wyjąć włoszczyznę i białą kiełbasę, odłożyć marchewkę, dodać pokrojone „jak do zupy” ziemniaki i gotować aż będą miękkie (ziemniaki dodajemy przed dodaniem zakwasu).
3.    Kiedy cały wywar jest gotowy dodać ugotowaną marchewkę, pokrojoną w plastry białą kiełbasę, suszony  majeranek i wlać zakwas. Chwilę gotować wszystko razem.
4.    Doprawić żurek do smaku solą, pieprzem, dodać chrzan i ewentualnie zaprawić odrobiną śmietany.
5.    Żurek wielkanocny podajemy z plasterkami pieczonej białej kiełbasy, jajkiem gotowanym na twardo pokrojonym na ćwiartki lub w talarki i posypujemy jeszcze odrobiną majeranku.

 

Ocena: 0
Tekst: Monika Czerwińska-Konarska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY