Przepisy na Wielkanoc: tradycyjna pieczona biała kiełbasa

 Tradycyjna biała kiełbasa na Wielkanocne śniadanie

Fot. Thinkstockphotos.com

Pieczona biała kiełbasa to potrawa bez której nie ma polskiej Wielkanocy. Biała kiełbasa smakuje na ciepło podczas śniadania i w żurku. Wielkanoc to święto radości, ucztujmy wiec po długim poście i cieszmy się przygotowanymi raz do roku pysznościami!



Składniki:
- 1kg surowej białej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 1/3 szklanki gorącej wody



Wielkanoc to po długim poście święto radości. A radość to też duuużo jedzenia. Co prawda potrawy na polską Wielkanoc nie są zbyt lekkie, jednak to tylko dwa dni. Nie przejmujmy się więc niczym i zajadajmy się pieczoną białą kiełbasą, zwłaszcza, że jest to potrawa którą przyrządzamy w domu zazwyczaj raz do roku. Czasem jeszcze mamy tylko okazję skosztowania pieczonej białej kiełbasy latem podczas wakacyjnego grillowania. A że jest potrawa łatwa do przygotowania, nawet początkujący powinni sobie z nią poradzić, zachęcamy do przygotowania tego tradycyjnego polskiego dania na Wielkanoc!

Sposób wykonania:

1.    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
2.    Białą kiełbasę układamy w formie do pieczenia – w całości, nie rozcinamy na poszczególne kiełbaski!
3.    Kiełbaski delikatnie nakłuwamy nożem w 2-3 miejscach (wtedy nie popęka)
4.    Wlewamy gorącą wodę do naczynia, w którym ułożyliśmy białą kiełbasę
5.    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 60 minut
6.    Po około 30 minutach, gdy wytworzy się w formie sos  wkładamy pokrojoną w pół - krążki lub ćwiartki (tak jak lubimy) cebulę i pieczemy całość dalej, sprawdzając co kilka minut.
7.    Po około 60 minutach białe kiełbaski powinny być ładnie zrumienione, a cebula uduszona.
8.    Przed podaniem białą kiełbasę rozcinamy na porcje – 1 kiełbaska na osobę, układamy na półmisku, ozdabiamy uduszoną cebulą, ciemną, słodką musztardą oraz chrzanem. Tak upieczona białą kiełbasę, pokrojoną w plastry możemy też podawać w świątecznym żurku.

Ocena: 0
Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY