Przepisy na Wielkanoc: jajka faszerowane z szynką parmeńską

 Jajka faszerowane z szynką parmeńską

Co zrobić, jeśli preferuje się nieco mniej standardowe smaki, a nie chce się rezygnować z obecności jajek na stole wielkanocnym? Postawić na urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!

Fot. Thinkstockphotos.com

Jajka pojawiają się na wielkanocnych stołach w każdej możliwej formie. I nic dziwnego, w końcu to jeden z najważniejszych symboli tych świąt. Jednak co zrobić, jeśli preferuje się nieco mniej standardowe smaki, a nie chce się rezygnować z obecności jajek na stole wielkanocnym? Postaw na urozmaiconą wersję tradycyjnego dania, jaką są jajka faszerowane z szynką parmeńską!

Składniki jajek faszerowanych z szynką parmeńską (8 sztuk):

 •   8 jajek
 •   8 plasterków szynki parmeńskiej
 •   8 łyżeczek majonezu
 •   4 łyżeczki musztardy
 •   rzeżucha
 •   sól i pieprz

Połączenie jajek faszerowanych z szynką parmeńską może dziwić, szczególnie na wielkanocnym stole, jednak smak dania, które powstaje w wyniku połączenia tych składników, rekompensuje wszystko! Rzeżuchę dodajemy jako świąteczny akcent, ale także dla koloru – jej zieleń w połączeniu z czerwienią szynki i żółcią jajek sprawia, że danie to jest zarazem ucztą dla oczu!

Jajka faszerowane z szynką parmeńską: KROK PO KROKU

1. Gotujemy jajka na twardo, nadtłukujemy skorupki i zalewamy jaja zimną wodą, a następnie odstawiamy na minutę.

2. Obieramy jajka.

3. Każdemu z jaj odcinamy czubek, tak by można było je postawić, oraz drugi koniec, na tyle, by ukazało się żółtko.

4. Wybieramy ze środka jajek tyle żółtka, ile się da (bez rozrywania ich).

5. Odcięte końcówki jaj oraz wybrane żółtko ugniatamy w misce przy pomocy widelca, dodajemy do nich garść rzeżuchy, a następnie doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

6. Mieszamy musztardę z majonezem. Połowę powstałego dipu dodajemy do naszej jajczanej masy, drugą połowę zostawiamy na później.

7. Faszerujemy jajka (w miejscach po żółtku) masą.

8. Plastry szynki parmeńskiej składamy na pół, a następnie owijamy nimi ściśle jaja.

9. Tak zwinięte ruloniki stawiamy na talerzu, dekorujemy odrobiną dipu majonezowo-musztardowego i rzeżuchą.

Gotowe!

Ocena: 0
Tekst: Sonia Łukomska Zdjęcia: Thinkstockphotos.com

POLECANE ARTYKUŁY